Martin Károly Iné športy

Žiarski karatisti sa nezľakli ani zahraničnej konkurencie

Karatisti MŠK Žiar nad Hronom vybojovali tri bronzové medaily na medzinárodnom turnaji v Košiciach. Na Memoriáli Michala Bozogáňa stretlo vyše 300 pretekárov zo Slovenska, Ukrajiny, Maďarska, Rumunska, Poľska a Bieloruska.

Súťaž každoročne stúpa na kvalite a presadiť sa v takejto konkurencii je čoraz ťažšie. Naši skúsení pretekári však už nemajú rešpekt pred zahraničnými súpermi a podarilo sa im medailovo presadiť aj na tomto turnaji. V kategórii starších žiačok si bronzovú medailu vybojovala Nina Jelžová. V mladších dorastenkách si taký istý kov vybojovala Martina Tatárová. Tretiu bronzovú medailu do zbierky pridal Rastislav Štyriak, pre ktorého toto bola posledná súťaž pred štartom na Majstrovstvách Európy.

Ďalšou súťažou, kde sa nám podarilo bodovať, bol Stredoslovenský pohár mládeže, ktorý bol pre seniorskú vekovú kategóriu aj majstrovstvami Stredoslovenského zväzu karate, čiže seniorom išlo o vybojovanie si postupu na Majstrovstvá republiky. Súťaž sa konala 5. februára 2012 vo Zvolene a zúčastnilo sa na nej vyše 300 pretekárov zo Slovenska, Čiech, Poľska a Ukrajiny. Keďže Zvolen nie je tak ďaleko, na turnaj sme vyrazili s početnejšou výpravou, kde sme dali priestor aj menej skúseným pretekárom, respektívne začínajúcim pretekárom. V súborných cvičeniach kata sa nám nepodarilo medailovo presadiť, ale v športovom zápase kumite sme si vybojovali 7 medailí.

V detských kategóriách do 7 rokov v našich farbách nastúpil Adam Dolnický, trénujúci v Hornej Ždani. Pre Adama to bola prvá súťaž a hneď sa mu podarilo vybojovať bronzovú medailu.

V žiackych kategóriách nás najlepšie reprezentovala Nina Jelžová, ktorá nenašla premožiteľku a z turnaja si odniesla zlato. K medaile sa dopracovala aj Natália Rajčanová, ktorá po zaváhaní v semifinále nakoniec skončila s bronzom.

V dorasteneckých kategóriách sa nám tiež darilo. V kategórii nad 50 kg sa finále nieslo v žiarskych farbách, keď sa do neho prebojovali naše pretekárky – Karolína Pivarčiová a Martina Tatárová. Zlato si nakoniec vybojovala Martina. V kategórii do 50 kg štartovala Dominika Veisová, ktorá si vybojovala bronz.

V seniorských kategóriách sme konečne mali po rokoch zastúpenie aj my, keď sa rozhodla štartovať na súťaži Diana Hoghová, ktorá tento školský rok nastúpila na vysokú škole v Brne a na karate jej ostáva čas, len keď príde domov. Diana však ukázala, že naučené veci len tak rýchlo nezabudne a postupne sa prebojovala až do finále. Tu už na svoju súperku nestačila, no jej výkon bol chvályhodný a strieborná medaila nás potešila. Ostatným pretekárom z našej výpravy sa nepodarilo prebojovať až k medailám, ale hlavne výkony začiatočníkov** Marka Kováča a Zdenka Vanku** stoja za uznanie.

Všetkým pretekárom ďakujeme za vzornú reprezentáciu, rodičom za dopravu na súťaž, ZŠ na Jilemnického ulici v Žiari nad Hronom a ZŠ v Hornej Ždani za vytvorenie podmienok na trénovanie.

Mgr. Ľubomír Striežovský, tréner www.karatezh.sk

karate kosice
18
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM