Martin Károly Iné športy

Žiarski karatisti z Budapest Open: 4 cenné medaily

V konkurencii takmer tisícky pretekárov z 25 krajín sa žiarski karatisti z MŠK Žiar nad Hronom opäť nestratili. Do jedného z najúspešnejších žiarskych športových klubov stále pokračujú nábory.

Ilustračný obrázok k článku Žiarski karatisti z Budapest Open: 4 cenné medaily
Zdroj: Dnes24.sk

Takmer 1000 pretekárov z 25 krajín /Austrália, Bulharsko, Čile, Chorvátsko, Česko, Egypt, Anglicko, Fínsko, Francúzsko, Macedónsko, Nemecko, Maďarsko, Írsko, Taliansko, Kosovo, Litva, Poľsko, Portugalsko, Rumunsko, Rusko, Srbsko, Slovensko, Slovinsko, Švédsko, Ukrajina/ sa stretlo v dňoch 14. – 15. septembra 2013 v Budapešti na svetovom pohári v karate Budapest Open.

Pre našich karatistov z MŠK Žiar nad Hronom to bol prvý turnaj po prázdninovom oddychu. Náročný vstup do novej sezóny sa podaril na jednotku, keď sa naším pretekárom podarilo vybojovať 4 medaile.

Horúce tatami: Bronz pre Kováča a Rajčanovú

Pod taktovkou trénerov Ľubomíra Striežovského a Antona Urblíka do bojov ako prví zasiahli pretekári do 12 rokov – mladší a starší žiaci. Úradujúci majster Slovenska Erik Sklenka sa prebojoval až k boju o bronzovú medailu, no z úspechu sa nakoniec tešil náš súper. Na vedľajšom tatami sa až do štvrtého kola prebojoval Aris Nikolas Čela, no ani tento pekný výkon v nabitej kategórii na medailu nestačil. V hmotnostne najťažšej žiackej kategórii sa do druhého kola prebojoval Roman Debnár, no kvôli zraneniu ďalej nepokračoval.

V tej istej kategórii sa však napokon podarilo zabodovať Markovi Kováčovi, keď si vybojoval svoju prvú „zahraničnú“ medailu, ktorá mala farbu bronzu. V žiackych kategóriách ako jediná dievčenská pretekárka nastúpila Natália Rajčanová. Úradujúca majsterka Slovenska sa prebojovala do semifinále, ktoré jej nevyšlo podľa predstáv, no v boji o bronz už nezaváhala a Žiarčania sa tešili z druhého kovu.

Dorastenecké kategórie boli aj tento rok husto a kvalitne obsadené, no práve tu mal žiarsky karate klub najskúsenejších pretekárov a preto sme verili, že zbierka medailí ešte nie je uzavretá.

Veisová opustila dorastenky so ziskom zlata

V kategórii mladších dorasteniek do 50 kg nastúpili v jednej kategórii Nina Jelžová a Dominika Veisová. Nina sa prebojovala až do semifinále, kde za nerozhodného stavu nakoniec prehrala o jednu zástavku. Boj o bronz bol však už v jej réžii. Pre jej klubovú kamarátku Dominiku to bol posledný štart v tejto vekovej kategórii a tak sa Dominika chcela rozlúčiť, ako sa patrí. Aj sa jej to nakoniec podarilo, keď zdolala všetky svoje súperky a z turnaja si odniesla najcennejší kov.
Premiéru v dorasteneckej kategórii mal Zdenko Vanka, ktorý sa prebojoval do druhého kola, no tu už na skúsenejšieho súpera nestačil. Poslednou kategóriou, kde mal žiarsky klub svojich zástupcov boli starší dorastenci do 57 kg. Michal Výrosko hneď v prvom kole narazil na neskoršieho medailistu, s ktorým po vyrovnanom zápase nakoniec prehral. Milan Laurov sa v tejto kategórii dostal až do bojov o bronzovú medailu, ale k tej mu chýbalo víťazstvo v poslednom zápase.

Nábory pokračujú

Pôsobenie našich pretekárov na tomto ročníku Budapest Open bolo z hľadiska výsledkov z predchádzajúcich ročníkov najúspešnejšie. Celková bilancia 1 zlatá a 3 bronzové medaily žiarčanov nakoniec v súťaži klubov zaradila na 23.-24. miesto, čo je pri účasti 130 klubov na svetovom pohári veľmi pekný výsledok, za čo patrí vďaka hlavne pretekárom a ich trénerom.

Pokiaľ sa chcete aj vy alebo vaše dieťa stať členom jedného z najúspešnejších mládežníckych karate klubov na Slovensku, príďte na nábor nových cvičencov, ktorý sa robí každý pondelok a štvrtok od 15:30 hod do 17:00 hod. v telocvični 4. ZŠ na Jilemnického ulici v Žiari nad Hronom.

Mgr. Ľubomír Striežovský tréner Karate klubu MŠK Žiar nad Hronom www.karatezh.sk

Žiarski karatisti z Budapest OPEN: 4 cenné medaile
23
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM