Barbara Dallosová Správy

Žiarski poslanci rozhodli: Garáže, proti ktorým vznikla petícia, sa na sídlisku stavať budú

Rozhodnúť o odpredaji pozemku investorovi malo mestské zastupiteľstvo. Za výstavbu garážového komplexu hlasovala väčšina poslancov. Na zasadnutie prišli i nespokojní obyvatelia sídliska.

Ilustračný obrázok k článku Žiarski poslanci rozhodli: Garáže, proti ktorým vznikla petícia, sa na sídlisku stavať budú
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Aj napriek odporu niektorých miestnych obyvateľov vzniknú na súčasnom parkovisku v žiarskej mestskej časti Etapa nové garáže. Predaj pozemkov pod tieto garáže odsúhlasili mestskí poslanci na minulotýždňovom rokovaní mestského zastupiteľstva (MsZ). Súkromná spoločnosť MAT group chce s ich výstavbou začať hneď po splnení všetkých zákonných podmienok vyžadovaných právnymi predpismi.

Za pozemok zaplatí viac

Celkom 18 garáží by malo vzniknúť na pozemku, ktorý je v súčasnosti súčasťou parkoviska na Svitavskej ulici. Spoločnosť požiadala o jeho odkúpenie ešte začiatkom tohto roka. Za predaj pozemku hlasovalo na rokovaní desať zo 16 prítomných poslancov. Za pozemok o rozlohe 386 štvorcových metrov zaplatí MAT group približne 16 800 eur. Táto cena sa oproti pôvodnému návrhu navýšila o sumu približne 7 800 eur, ktoré mesto použije na vybudovanie nových parkovacích miest na uliciach Svitavská a Vansovej. Podľa primátora Petra Antala by malo ísť o 13 nových parkovacích miest.

Balážová hovorí o precedense

So zámerom nesúhlasia stovky miestnych obyvateľov, ktorí v tejto súvislosti spísali petíciu. Podpísalo sa pod ňu 367 ľudí. Členka petičného výboru Iveta Hrmová označila hlasovanie poslancov za vopred dohodnuté. Z kontextu petície si podľa jej slov vytrhli jediný argument, a to stratu parkovacích miest. ,,Tým, že si povedali, že ich nahradili, to pre nich skončilo, celá petícia nemala význam,„ zhodnotila po rokovaní. ,,Z výsledku sme sklamaní. Považujeme to od samého začiatku ako zmanipulované,“ skonštatovala Zuzana Schubertová s tým, že o zámere od začiatku ľudí z dotknutej lokality nikto neinformoval a nikto u nich prípadný záujem o garáže nezisťoval.

Proti výstavbe garáží a predaju pozemku sa zasadzovala poslankyňa Veronika Balážová (NEKA). Výstavbu garáží na súčasnom parkovisku považuje za precedens. ,,To je výsmech tejto demokratickej spoločnosti, aby na verejnom parkovisku, ktoré môže využívať každý bezplatne, bolo postavených 18 garáží takmer v strede parkoviska," netajila sklamanie z hlasovania svojich kolegov.

Jedným z poslancov, ktorí s odpredajom pozemku súhlasili, je poslanec Ladislav Kukolík (NEKA). Ten zdôraznil, že hlasoval na základe vlastného presvedčenia. ,,Argument, apriori odmietnuť stavbu garáží na parkoviskách nie je dostačujúci," podotkol s tým, že ľudia majú nárok aj na ochranu majetku, a to tým, že budú parkovať v garážach. Podľa jeho názoru parkovacie miesta dokonca pribudnú, keďže sa vybuduje ďalších 13 miest.

Čo na to investor?

Za prospešný pre mesto, ale aj pre samotných obyvateľov vníma projekt samotný konateľ spoločnosti MAT group Martin Packo.

,,Výsledok hlasovania považujeme za racionálne vyhodnotenie našich argumentov väčšinou poslancov MsZ. Okrem finančného prínosu pre mesto spočívajúceho vo vyplatenej kúpnej cene a následne i z výberu daní z nehnuteľností, znamená projekt pre občanov aj zvýšenie počtu parkovacích miest vybudovaných na náklady investora," uviedol v tejto súvislosti s tým, že s výstavbou objektu chcú začať po splnení všetkých zákonných podmienok vyžadovaných právnymi predpismi.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM