Samospráva

Žiarski poslanci odklepli 50 000 eur na boj s novým koronavírusom: Takto sa použijú

Pre opatrenia súvisiace s novým koronavírusom schvaľovali vo štvrtok žiarski poslanci prvú zmenu rozpočtu mesta na rok 2020.

Ilustračný obrázok k článku Žiarski poslanci odklepli 50 000 eur na boj s novým koronavírusom: Takto sa použijú
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Na rokovaní mestského zastupiteľstva ((MsZ) vyčlenili na boj s týmto vírusom v rozpočte 50.000 eur.

Hlavný ekonóm mesta Martin Majerník na rokovaní priblížil, že tieto prostriedky sú kryté presunom prostriedkov z položiek, ktoré nebude mesto počas prvých mesiacov tohto roka čerpať.

Ide napríklad o prostriedky určené na grantový systém pre bytové spoločenstvá, finančné dary a dotácie v kompetencii primátora, či prostriedky, ktoré boli vyčlenené na akciu Festival vína.

Primátor Peter Antal uviedol, že doterajšie opatrenia, ktoré mesto v súvislosti s novým koronavírusom realizovalo, stáli samosprávu približne 16.000 eur. „Zabezpečili sme dostatok rúšok, dezinfekčné prostriedky v objeme 250 litrov, čiže máme tieto veci zabezpečené na dlhší čas. Zabezpečili sme postrekový materiál na dezinfekciu, ktorú robia naši dobrovoľní hasiči,“ podotkol Antal.

Pripomenul, že pred niekoľkými dňami dostalo mesto darom 1600 kusov respirátorov. „Ako ma informoval jeden podnikateľ, dostaneme ďalších 1000 jednorazových rúšok. Pripravujeme darovaciu zmluvu,“ priblížil Antal s tým, že tieto ochranné pomôcky chcú použiť ako akési hmotné rezervy mesta pre prípad, že by sa situácia v meste zhoršila. „Odložíme ich na horšie časy, ja verím, že neprídu, ale ak áno, tak ich budeme mať pripravené,“ dodal Antal. Do rezerv chcú dopĺňať aj ochranné obleky, štíty a dezinfekcie.

Rokovanie MsZ v Žiari nad Hronom sa vo štvrtok konalo za prísnych bezpečnostných opatrení. Poslanci sedeli počas rokovania vo väčších vzdialenostiach s hygienickou ochranou tváre, takisto mali zabezpečenú dezinfekciu. S cieľom minimalizovať počet ľudí počas rokovania sa na zastupiteľstve nezúčastnili zamestnanci mestského úradu.

Netypické zasadnutie zastupiteľstva: Takto sa rokuje v Žiari počas pandémie
11
Galéria
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM