Barbara Dallosová Rôzne Rôzne

Žiarski vs. kremnickí trhovníci: Ľudia sa idú potrhať za melónmi a broskyňami, oplatí sa čakať na lepšie ceny? FOTO

Hoci supermarkety stoja na každom rohu, mnoho ľudí dáva v lete prednosť čerstvej zelenine a ovociu z tržníc. My sme sa boli pozrieť na trhy v Žiari i v Kremnici. Zisťovali sme, koľko čo stojí, čo určuje ceny, čo ide najviac na dračku, i to, čo si ešte na prelome leta a jesene môžeme zavariť.

Ilustračný obrázok k článku Žiarski vs. kremnickí trhovníci: Ľudia sa idú potrhať za melónmi a broskyňami, oplatí sa čakať na lepšie ceny? FOTO
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Chutná a zdravá sezónna zelenina i šťavnaté ovocie priamo zo sadov. To sú dôvody, prečo sa mnoho Žiarčanov i Kremničanov skoro ráno vydáva nakupovať na miestne trhy.

Zaváranie ešte neskončilo

Spôsobov, ako s takýmto voňavým nákupom naložiť, je viac. Sladké ovocie sa môže premeniť na džem, zelenina môže skončiť v nedeľnej polievke, alebo si plody z trhu vychutnáme také, aké sú. Čerstvé. Obľúbeným je ale i zaváranie, vďaka ktorému si dokážeme kúsok leta v niekoľkých pohároch odložiť i na chladnejšie dni.

Hoci veľká časť leta je už za nami, sú plody, ktoré na svojich 15 minút slávy ešte len čakajú. Sezóna voňavých plodov začína májovými čerešňami, za nimi prichádzajú, višne, jahody, zaváracie obľúbenkyňe – uhorky. Augustové obdobie už patrí slivkám, rajčinám a paprike.

Uhorky sa robili vo veľkom, to bolo vidieť na tých nákupoch. Teraz je sezóna na zaváranie leča, takže pôjdu rajčiny a papariky," vysvetľuje jedna z predajkýň zo žiarskeho trhu s tým, že na jeseň nás ešte čaká dozrievanie jabĺčok a hrušiek. Sezóna prvými chladnými dňami rozhodne nekončí. Na otázku, do kedy budú trhovníci rozkladať svoje stánky, reagovala: ,,Ajáj, my skoro až do Vianoc."

K téme zavárania pridali trhovníci ešte jednu cennú radu. Ak sa chystáte takto upravovať potraviny vo veľkom, určite sa vám oplatí prísť sa s predajcami plodov dohodnúť dopredu. Nákup vo väčšom množste vás výjde nezanedbateľne lacnejšie a môžete sa tiež spoľahnúť, že ovocie či zeleninu, ktorú hľadáte, v požadovanom množstve i dostanete.

Vedú melóny a broskyne

Teraz, uprostred augusta, je podľa predajkyne najväčší dopyt po osviežujúcej dyni červenej. ,,Za melónmi sa idú potrhať," hovorí s úsmevom. V neďalekej Kremnici vraj momentálne pociťujú najväčší dopyt po broskyniach.

Ceny niektorých druhov ovocia a zeleniny sa na kremnickom a žiarskom trhu líšia, predajcovia nás však upozornili, že ceny nie sú stabilné. Menia sa podľa pôvodu a kvality konkrétnych plodov, ale i podľa nastavenia cien konkurenčných predajcov.

Ceny majú klesnúť

Ako prezradili trhovníci z Kremnice, v najbližšom období predpokladajú pokles cien rajčín a papriky. Využiť príležitosť a spraviť si zásoby leta do špajze sa teda podľa ich slov určite oplatí. ,,Ceny by mali ísť dole, zaručiť to ale nemôžeme," dodáva jedna z predajkýň.

I napriek pohyblivosti sa ale nejedná o veľké výkyvy. Za kilo zemiakov na kremnickom i žiarskom trhu zaplatíte od 0,40 do 0,50 eur, rajčiny a paprika sa pohybujú v rozmedzí od 0,60 do 1,20 eur za kilogram, a jednou z vyšších položiek na žiarskom trhovisku je napríklad cesnak. Za kilo zaplatíte 3,50 eur.

Po čerstvé plody sa Žiarčania i Kremničania vydávajú najmä skoro ráno
35
Galéria
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM