Monika Obrtalová Krimi

Žiarsku dôchodkyňu obrali o 4 000 €

Podvody na dôchodcoch v Banskobystrickom kraji stále pribúdajú. Na úkor starších ľudí sa v uplynulých dňoch v Banskej Bystrici a Žiari nad Hronom obohatili dve doposiaľ neidentifikované osoby. Polícia nabáda dôchodcov na opatrnosť.

Vyšetrovateľ v Žiari nad Hronom vyšetruje podvod, ku ktorému došlo vo štvrtok (8.4.) v čase medzi 16.00 až 17.00 hodinou. Neznámy páchateľ zatelefonoval na pevnú telefónnu linku 72-ročnej dôchodkyni zo Žiaru nad Hronom a vydával sa za jej vnuka. Požiadal ju o požičanie 2-tisíc eur na kúpu auta. Dôchodkyňa peniaze, po vzájomnej dohode s páchateľom, následne odovzdala neznámej žene. Aby to vyzeralo dôveryhodnejšie, mladá žena jej podala mobilný telefón, kde sa dôchodkyni ozval páchateľ vydávajúci sa za jej vnuka a oznámil jej, že peniaze má odovzdať prítomnej mladej žene, čo aj urobila. Keď prišla domov, opäť jej volal páchateľ vystupujúci ako jej vnuk a znovu ju požiadal o požičanie ďalších 2-tisíc eur na poistku za auto. Peniaze má odovzdať opäť tej istej žene, na tom istom mieste podľa predošlej dohody, čo taktiež aj urobila. Až potom zatelefonovala svojmu pravému vnukovi, ktorý jej potvrdil, že s ňou netelefonoval a žiadne peniaze od nej nepýtal. Neopatrnú dôchodkyňu tak podvodníci pripravili o 4-tisíc eur.

Ďalší prípad vyšetruje polícia v Banskej Bystrici. Neznáma žena v pondelok (10.5.) okolo 15.30 hodine zavolala na pevnú linku 81-ročnej dôchodkyni z Banskej Bystrice. Do telefónu sa jej predstavila ako sesternica zo Žarnovice s tým, že potrebuje súrne požičať na kúpu auta peniaze. Dôchodkyňa do telefónu uviedla, že jej môže požičať len 810 eur. Páchateľka jej povedala, že po peniaze pošle mladého muža, ktorý bude mať oblečené tmavé nohavice a žltlé sako. Okolo 16.00 hodine jej zazvonil na bráničku mladý muž vo veku približne 28 rokov, 180 centimetrov vysoký, zavalitejšej postavy. Mal okrúhlu tvár a hrubšie pery. Oblečenie mal také ako uviedla páchateľka v telefóne. Muža vpustila dôchodkyňa do domu, kde si s jej súhlasom zo stola zobral peniaze.

V obidvoch prípadoch polícia začala trestné stíhanie vo veci prečinu podvodu. Za podvedenú dôchodkyňu v Žiari nad Hronom hrozí páchateľom trest odňatia slobody na 1 až 5 rokov, pretože ide o väčšiu škodu. Za podvod v Banskej Bystrici môžu byť páchatelia potrestaný odňatím slobody až na 2 roky. Po páchateľoch polícia pátra.

Zdroj: KR PZ SR ilustračné foto

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM