Barbara Dallosová Rôzne Správy

Žiarsky dom, ktorý prežil búrlivé storočie: Od maďarských kočišov až po veľkú lúpež

Časy sa menili a budova niekdajšieho Potravného družstva stála. Keby stála aj dnes, múry by si pamätali naozaj všeličo...

Ilustračný obrázok k článku Žiarsky dom, ktorý prežil búrlivé storočie: Od maďarských kočišov až po veľkú lúpež
Zdroj: archív zozbieraný R. Kafkom

Architektonicky výrazná budova niekdajšieho Potravného družstva stála v starom Žiari ešte v sedemdesiatych rokoch. Vtedy ju dali pre zlý technický stav zbúrať. Dovtedy bol ale dom svedkom takmer celého búrlivého storočia. Jeho príbeh nám odkrývajú záznamy Richarda Kafku.

Budapeštianske družstvo uprostred Sv. Kríža

Potravné družstvo Svätého Kríža a okolia. To bol celý názov inštitúcie, ktorú v Svätom Kríži založili ešte v roku 1906. Samozrejme, oficiálny názov bol v maďarčine, a teda Garamszentkerestés vidéke kerstény fogyasztásizo­vetkezet.

Významné družstvo malo až do roku 1919 svoju centrálu v Budapešti. Zaoberalo sa hlavne nákupom a predajom potravinových výrobkov pre celé okolie, nechýbal tu ale ani výčap piva a vína a budova slúžila tiež ako hotel.

Fotografia zo zozbieraného archívu Richarda Kafku (titul. foto) je z roku 1919. Ako Kafka predpokladal, noblesní páni v klobúkoch patrili medzi lepšiu klientelu a drevené zábradlie pred hotelom slúžilo na priväzovanie koní.

Časy sa menili, družstvo stálo

Rakúsko-Uhorské časy pominuli, budova družstva však stála ďalej. Hoci záznamy nehovoria o tom, na čo počas obdobia Slovenského štátu slúžila, zdá sa, že život okolo nej pulzoval i v tejto dobe.

Neďaleko budovy stálo Kino HG (Hlinkova garda). Pri budove družstva sa už ale neuväzovali kone a miesto toho tu vznikla prvá benzínová pumpa v meste.

Doba sa opäť zmenila a budova sa stávala svedkom ďalších a ďalších udalostí. Za čias súdruhov slúžila ako agitačné stredisko a ako vyplýva zo zachovanej fotky, na dverách visel odznak Československo-sovietskeho priateľstva. Blízke kino tiež pretrvalo, v tejto dobe už ale nieslo názov Budovateľ.

Družstvo malo podľa Kafkových záznamov aj v ďalších rokoch zaujímavé osudy. V budove sídlil Zdroj, ktorý tu mal najrôznejšie potravinárske obchody a samozrejme aj výčap. Neskôr tu na poschodí sídlila banka, známa aférou lúpeže celého trezora.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM