Barbara Dallosová Správy

Žiarsky gympel po prázdninách opäť ožil: Pozrite, koľko nových tvárí sa dnes mrvilo na jeho chodbách!

Partie na celú strednú školu, a možno i celý život sa začínajú črtať práve druhoseptembrové ráno pred bránami školy. Zhlukujúci sa prváci v dave hľadajú aspoň trochu známe tváre. Aj tak to dnes vyzeralo na žiarskom Gymnáziu Milana Rúfusa...

Ilustračný obrázok k článku Žiarsky gympel po prázdninách opäť ožil: Pozrite, koľko nových tvárí sa dnes mrvilo na jeho chodbách!
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Nie je prvák ako prvák

Chodby stredných škôl každý rok v tento deň zaplnia množstvá starých aj nových tvárí. Na našom gympli sú ale prváci dvojakí. Minuloroční deviataci, ktorí sa týmto dňom stávajú stredoškolákmi, ale aj primania, teda prváci na osemročnom gymnáziu. Tých v dave hmýriacich sa študentov spoznáte relatívne ľahko, majú totiž len o niečo viac než 10 rokov.

Ešte pred pár rokmi ale bývali najmladší gymnazisti ešte mladší než tí dnešní. ,,Pred piatimi rokmi sa udiala zmena – na osemročné gymnázium sa pôvodne chodilo zo štvrtého ročníka, teraz sa ale chodí z piateho ročníka základných škôl. Študenti teda začínajú ako šiestaci a potom končia zároveň so svojimi rovesníkmi, nie o rok skôr ako tomu bývalo predtým,“ vysvetľuje zmeny riaditeľka žiarskeho gymnázia Dana Paálová.

Viac než pol tisíca

Počet študentov medziročne kolíše, dnes ráno sa ale pred školou zišlo viac než pol tisíca hláv. ,,Počet žiakov sa pohybuje medzi 530–540. K dnešnému dňu je ich tento rok 524. To sa ešte do 15.septembra môže zmeniť. Každá trieda má totiž štyri rezervné miesta pre prestupy z iných škôl z vážnych dôvodov,“ hovorí o číslach riaditeľka.

Na niekoľko stoviek stredoškolákov dohliada celkom 36 pedagógov. Tento rok je podľa riaditeľky učiteľský zbor posilnený o novú angličtinárku.

Pri stresoch pomôžu kamošky

Na svoje prvé gymplové ráno si spomína aj jedna z dnešných študentiek tercie. ,,Každý rok bývajú niektorí prváci zľaknutí. Ja som bola celkom v pohode, lebo na osemročný so mnou šli aj kamošky zo základnej. Ale keby som bola sama asi by som bola úplne stratená,“ spomína pri pohľade ne prírastky vo svojej škole Ivana (13).

Kde jedni začínajú, druhí končia

Rovnako ako prvákov, nie je na prvý pohľad také ťažké odlíšiť ani maturantov. Suverénni a ostrieľaní, v škole sa cítia ako doma. Tí z osemročného gymnázia sa budú so svojimi spolužiakmi a učiteľmi tento rok lúčiť po takmer desaťročí. ,,Je to asi trochu iné ako na normálnej strednej. Poznáme sa tu všetci už osem rokov, teda od decka. Z maturít máme trochu obavy ale keď ich dáme, budeme mať na čo za tie roky spomínať,“ hovorí jedna z tohtoročných maturantiek.

Druhý september na žiarskom gympli - školský rok odštartovali stovky študentov
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM