Barbara Dallosová Rôzne Správy

Žiarsky rezbár vytvoril megačrpák: Vnúčik neváhal a super fotka je na svete!

Tradičný slovenský črpák s veľmi netradičnými rozmermi. Výrobok sa najviac rátal rezbárovmu vnukovi, malému Félixovi.

Ilustračný obrázok k článku Žiarsky rezbár vytvoril megačrpák: Vnúčik neváhal a super fotka je na svete!
2
Galéria
Zdroj: archív V. Ivančík

Vladimír Ivančík počas života pracoval na rôznych technických pozíciách v žiarskom priemyselnom parku. V súčasnosti je na dôchodku a naplno sa venuje svojej vášni, drevu. Vyrába rôzne predmety, medzi nimi i črpáky zo svôrov, teda zárastov, ktoré vznikajú na pňoch ihličnatých stromov a majú jedinečnú drevokresbu,

Drevené nádoby, črpáky, boli bežným predmetom v minulosti najmä na salašoch. Používali sa napríklad na pitie žinčice. Do tohto črpkáka z dielne Vladimíra Ivančíka by sa zmestilo žinčice až až. Nečudo, že jeho výroba podľa slov samotného rezbára trvala viac než rok.

,,Je to výrobok, na ktorom sa musí pracovať postupne. Putierka, teda tá nádoba, je z jelše, rúčka a postava na nej zase z lipy. Pás na spodnej časti nádoby je z mosadze," opisuje Vladimír Ivančík črpák, ktorý má od zeme výšku 80 centimetrov.

Originálnych črpákov vzniklo v dielni rezbára nemálo. Takýto veľký ale doposiaľ ešte nie. ,,Vyrábam rôzne črpáky, minulý rok sme mali výstavu aj s pánom Andrejom Jánoškom a Dušanom Droppom, kde ich bolo vystavených viac. Toto je ale zatiaľ najväčší, aký som robil," vysvetľuje Ivančík.

Črpák má hrdé miesto u rezbára doma, veľkú radosť urobil aj vnúčikovi Félixovi. Ten si s ním zapózoval a vmestil sa doň takmer celý (FOTO v galérii).

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM