Krimi Správy

Žiarsky súd začal hlavné pojednávanie s vodičom auta unikajúceho pred policajtmi

Žiarsky súd začal hlavné pojednávanie s Michalom J., šoférom unikajúceho auta, v ktorom po streľbe zahynul sedemnásťročný mladík.

Ilustračný obrázok k článku Žiarsky súd začal hlavné pojednávanie s vodičom auta unikajúceho pred policajtmi
Zdroj: TASR

Okresný súd (OS) Žiar nad Hronom začal v stredu hlavné pojednávanie s Michalom J., ktorý v júni minulého roka viedol pred policajtmi unikajúce auto, v ktorom po streľbe zahynul 17-ročný mladík. Obžaloba ho viní z útoku na verejného činiteľa a marenia výkonu úradného rozhodnutia.

Obžalovaný vyhlásil, že sa cíti nevinný

Obžalovaný na pojednávaní vyhlásil, že sa cíti nevinný a odmietol vypovedať. Jeho obhajca Eugen Cimmermann sa k pojednávaniu odmietol vyjadriť, urobí tak až po skončení dokazovania.

Na súde v stredu vypovedali aj dvaja policajti, pred ktorými obžalovaný unikal. Policajta Vladimíra N., ktorý na auto počas naháňačky strieľal, obvinil vyšetrovateľ Inšpekcie Ministerstva vnútra SR z trestného činu usmrtenia, za čo mu hrozí trest odňatia slobody na dva až päť rokov.

K okolnostiam naháňačky spred roka sa nechcel po skončení pojednávania vyjadrovať. „Nekonal som ako súkromná osoba, ale ako člen Policajného zboru. Nemôžem to povedať kvôli tomu, že budú prebiehať ďalšie procesné úkony, ďalšie pojednávania aj v mojom prípade,“ podotkol s tým, že voči obvineniu podal sťažnosť.

Výpovede spolujazdcov

Uviedol, že použitie zbrane ako jeden z donucovacích prostriedkov na zastavenie motorového vozidla mu prikazuje zákon o Policajnom zbore. „Osobne som presvedčený, že som nepochybil v ničom, čo sa týka zákonov, nariadení a odporúčaní, ktoré policajt má pri vykonávaní dohľadu nad cestnou premávkou a ktoré môže použiť,“ podotkol.

Pojednávanie pokračovalo výpoveďami ďalších svedkov, dvoch spolujazdcov obžalovaného, a to Bereniky B. a Roderika G. Obaja vo svojich výpovediach uviedli, že obžalovaného počas policajnej naháňačky žiadali, aby zastavil, no neurobil tak. Obaja si boli vedomí toho, že ide o policajné auto. Pojednávanie bude pokračovať 4. apríla výpoveďami ďalších svedkov.

Incident sa stal v júni minulého roka. Auto unikajúce pred policajnou hliadkou viedol Michal J., spolu s ním v ňom sedeli ďalšie tri osoby. Michal J. bol polícii známy, keďže už predtým šoféroval motorové vozidlo v čase, keď mal uložený zákaz. Policajná hliadka preto chcela vodiča zastaviť a skontrolovať. Keď nezastavil na policajné znamenia, policajti použili niekoľko varovných výstrelov do vzduchu. Keďže vodič nereagoval, použili varovný výstrel na auto. To následne havarovalo neďaleko obce Hronský Beňadik v časti Psiare.

Vo vozidle sa nachádzali ďalšie tri osoby, 16-ročná spolujazdkyňa sediaca vedľa vodiča a dvaja spolujazdci sediaci na zadných sedadlách. Jeden z nich, 17-ročný Tomáš, utrpel zranenie. Policajti privolali rýchlu zdravotnú pomoc, pričom až do príchodu jej posádky sa snažili mladého muža oživovať. Ten však na mieste zraneniu podľahol.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM