Barbara Dallosová Správy

Zima sa blíži aj na žiarske cesty: Poznáte najnebezpečnejšie úseky?

Sneh, mokro, poľadovica. Zima robí z ciest nebezpečné zbrane. Svoje o tom vedia pracovníci, ktorí sa o ne starajú. Na niektoré úseky sa musia zameriavať špeciálne.

Ilustračný obrázok k článku Zima sa blíži aj na žiarske cesty: Poznáte najnebezpečnejšie úseky?
Zdroj: TASR

Údržbu bezmála 70 kilometrov ciest a chodníkov v Žiari nad Hronom má na starosti mestská eseročka Technické služby. Hoci sa môže zdať, že zima je ešte ďaleko, pracovníci musia byť vždy pripravení pri vrtochoch počasia zasiahnuť.

Osem strojov a vyše 10 ľudí

Ako informoval riaditeľ Technických služieb Igor Rozenberg, mestská firma má vo vozovom parku osem kusov techniky a k dispozícii vždy 12 až 14 pracovníkov podľa potreby. Naskladnených má firma podľa Rozenberga 170 ton posypového materiálu, ide o drobnú frakciu 0,4 až 4,8 a taktiež tri tony soli. ,,V krátkom čase dovezieme ešte ďalších 25 ton soli, aby sme mali na zásobe," priblížil Rozenberg.

O jeden stroj sa arzenál Technických služieb rozšíril minulý rok. Univerzálny traktor, ktorý slúži na odhŕňanie snehu, ale aj na posyp ciest a kosenie, vyrazí na žiarske cesty aj tento rok. Radnica doň zainvestovala 37 000 eur. Technické služby sa v meste starajú približne o 67 kilometrov ciest a chodníkov. Mesto platí za zimnú údržbu svojej spoločnosti paušálne vo výške 70 000 eur.

Najnebezpečnejšie úseky

Pracovníci Technických služieb už žiarske cesty a chodníky dôverne poznajú. Hoci venovať sa počas zimnej údržby musia všetkým, podľa Rozenberga sú úseky, ktoré si vyžadujú zvýšenú pozornosť.

,,Vo všeobecnosti najnebezpečnejšie sú schody, ktoré keď namrznú, predstavujú riziko. Schodiská v meste sa teda počas údržby posýpajú prioritne. Čo sa týka zásahu na údržbu, dôležité sú pre nás tiež kopce, a teda napr. od sódovkárne až po OD Prior, dbať treba aj na križovatky a tiež zabezpečenie otočnej plochy pre záchranky, teda výjazd z Technických služieb a vjazd v nemocnici," priblížil Rozenberg.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM