Barbara Dallosová Správy

Získali titul, na ktorý môžu byť pyšní: V tomto je dedinka z nášho okresu najlepšou na Slovensku!

Na Slovensku máme stovky obcí, menších, väčších, krajších, či celkom nenápadných. Mnohé sa starajú o svoj rozvoj, o svojich obyvateľov, o to, aby život v nich bol lepším. Jednou z nich je aj dedinka z nášho regiónu. Aha, aký titul si vyslúžila.

Ilustračný obrázok k článku Získali titul, na ktorý môžu byť pyšní: V tomto je dedinka z nášho okresu najlepšou na Slovensku!
Zdroj: TASR

Cieľom súťaže Dedina roka je prezentácia krás, jedinečnosti a úspechov vidieka, zvyšovanie povedomia občianskej spoločnosti o hodnote krajiny, originality a národnej hrdosti, ale aj zvyšovanie konkurencieschop­nosti a prestíže slovenských obcí. Súťaž vyhlasuje Program obnovy dediny. Členovia hodnotiacej komisie vyzdvihli dlhodobý prínos súťaže z komplexného odborného pohľadu v oblasti hospodárenia, ekonomického, kultúrneho, sociálneho a environmentálneho fungovania obcí.

Absolútnym víťazom, teda Dedinou roka 2015 sa stala obec Spišský Hrhov ležiaca v okrese Levoča. Súťaž ale hľadala naj dediny i v rôznych podkategóriách, ako napríklad Dedina ako hospodár, Dedina ako záhrada, či Dedina ako hostiteľ. A práve v poslednej menovanej zarezonovala odbornej komisii obec z okresu Žiar nad Hronom.

Z titulu najlšpšieho hostiteľa medzi slovenskými dedinami sa teší obec Vyhne. Tá je známa vďaka svojmu akvaparku, prírodným zaujímavostiam, unikátnej kúpeľnej kaplnke či pivovaru. Ocenenie získala za využitie prírodných a kultúrnych daností obce a okolia v prospech rozvoja služieb cestovného ruchu pre domácich a zahraničných hostí pri zohľadňovaní záujmov a prosperity miestnych obyvateľov.

Čítajte tiež:

Keď sa merať cestu rozhodne oplatí: 5 dedín pri Žiari, do ktorých by ste mali zavítať

V regióne pribudne nová vyhliadka: Vežu za desaťtisíce eur si vybrali samotní obyvatelia

Naše okolie skrýva množstvo zaujímavostí: Pikošky z obcí pri Žiari, o ktorých vie málokto

Nezvyčajná dedinská hymna, ktorá vás pobaví: Takto sa doťahovali Lovčania s obyvateľmi susedných dedín :)

Keď príroda prekvapuje: Prírodné zaujímavosti z obcí pri Žiari, o ktorých vie málokto

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM