Martin Károly Samospráva

Zmätok pre odpad: Budeme za smeti platiť viac?!

Ako sme vás už informovali, na štvrtkovom zastupiteľstve žiarski poslanci neschválili kúpu 90 kusov akcií spoločnosti Technické služby a.s. od súčasného majiteľa spoločnosti Tatra Real. O ich kúpu má však vážny záujem žilinská spoločnosť T+T. Tá už

Ilustračný obrázok k článku Zmätok pre odpad: Budeme za smeti platiť viac?!
Foto: Martin Károly

V roku 2009, kedy sa mestské technické služby rozdelili na Technické služby a.s. a Technické služby s.r.o. vstúpil do akciovky investor – spoločnosť Tatra Real. Tá vlastní 90 kusov akcii. Už dlhší čas však hľadá investora, ktorý by tieto akcie odkúpil. Ako prvému ich však musí, na základe predkupného práva, ponúknuť spoločnosti Technické služby s.r.o., ktorá je vlastníkom 10 kusov akcii.

[blockquote]Mestská eseročka, a teda mesto ich však za vyše 250 200 eur nekúpi. Tak sa vyjadrili poslanci svojim hlasovaním na ostatnom zastupiteľstve. Cena za akciu je 2 780 eur.[/bloc­kquote] [size=14][color=#cc0000] Tatra Real poslal vyhlásenie[/co­lor][/size] Spoločnosť Tatra Real na zastupiteľstvo svojich zástupcov neposlala. Mestu však adresovala vyhlásenie k odpredaju akcií, kde sa uvádza aj toto: „Vzhľadom na zhoršujúcu sa situáciu na trhu a z toho vyplývajúce hospodárske a ekonomické výsledky celej skupiny Tatra Real Group, ktorej je spoločnosť Tatra Real, a.s. členom, bolo vedenie skupiny nútené zásadne prehodnotiť celé podnikateľské portfólio a vzdať sa smerovanie niektorých aktivít, pričom jedna z týchto aktivít je aj sféra odpadového hospodárstva. Z tohto dôvodu sme sa rozhodli ponúknuť na odpredaj 90% akcií spoločnosti Technické služby a.s.“

Neúčasť zástipcov spoločnosti Tatra Real kritizovalo viacero poslancov. [size=18]Pozrite si video![/size]

[size=14][color=#3300ff]­O kúpu má záujem T+T[/color][/size] O kúpu 90 kusov akcií prejavila záujem žilinská spoločnosť T+T. Tá sa na zastupiteľstve prítomným aj predstavila. Ako prvý sa na ceny za odvoz odpadu opýtal poslanec Richard Rišňovský (ĽS – HZDS). Zaujímalo ho, či ceny za odvoz smetí ostanú zachované. „Garantujeme vám, že náš vstup do spoločnosti Technické služby a.s. nebude dôvodom na zvyšovanie cien,“ odpovedal na otázku člen predstavenstva spoločnosti T+T Miloš Ďurajka.

Zuzana Gallová, súčasná riaditeľka spoločnosti Technické služby a.s. má na vec opačný názor: „Všetky takéto obchody navyšujú investície do odpadov, ktoré sa prejavujú len a len v konečnej cene odpadu.“ [size=18]Celé vystúpenie Zuzany Gallovej si môžete pozrieť vo videu![/size]

[color=#cc0000]­[size=14]Prečo akcie nekúpilo mesto[/size][/co­lor] Primátor mesta Ivan Černaj (NEKA) na zastupiteľstve neodporúčal poslancom schváliť kúpu 90 kusov akcii technických služieb. „Aj keby mesto našlo peniaze na kúpu akcií, neostali by nám na rozvoj a dostali by sme sa do zlej situácie,“ povedal poslancom Černaj. S jeho názorom súhlasil aj viceprimátor Peter Antal (NEKA): „Neboli by sme schopní túto spoločnosť ťahať.

Mesto by teda nemohlo plniť to, čo Tatra Real pri vstupe do spoločnosti garantoval a to, čo sa spoločnosť T+T zaväzuje plniť. Tá totiž kúpi podiel Tatra Realu aj s jeho záväzkami.

[size=18]Vo videu nájdete aj vyjadrenia poslancov![/size]

[size=14][color=#cc0000]­Dlh 30 000 eur na sociálke[/color][/si­ze] K téme sa na zastupiteľstve vyjadrila aj riaditeľka Technických služieb a.s. Zuzana Gallová, ktorá spoločnosť označila ako „zdravú a vytvárajúcu zisk“.

Gallová však uviedla aj to, že: „Tatra Real neplnil svoje záväzky.“ Ten mal do spoločnosti podľa Gallovej investovať 60 miliónov korún (1 991 635,13 eur) z toho 40 miliónov korún (1 327 756,75eur) na vybudovanie skládky a 20 miliónov (663 878,38 eur) do obnovy areálu. Reálne však Tatra Real investoval asi 300 000 eur.

Faktom je však aj to, že spoločnosť Technické služby a.s. dlhuje Sociálnej poisťovni viac ako 30 000 eur. Člen predstavenstva spoločnosti T+T nám v rozhovore potvrdil, že sú pripravení tieto dlhy vyplatiť. Uviedol však aj to, že v spoločnosti vykonajú rozsiahli audit. „Chceme investovať a vybudovať fungujúcu spoločnosť,“ dodal na záver Ďurajka.

[color=#cc0000]­[size=14]Černaj si sype popol na hlavu[/size][/co­lor] „Neostalo nám nič iné, len rešpektovať, že Tatra Real sa rozhodol z projektu odstúpiť,“ reaguje žiarsky primátor na situáciu. „Beriem si to tak trochu na svoju hlavu, pretože v minulosti, po hľadaní X partnerov, sa Tatra Real javila ako dobrý partner,“ vysvetľuje ďalej Černaj. No podľa neho sa na ostatnom zastupiteľstve ukázalo, že to tak nie je.

[size=18]**Celé vyjadrenie primátora nájdete vo videu! **[/size]

[color=#cc0000]­[size=14]Kto je T+T[/size][/color] Spoločnosť T+T ako eseročka vznikla v roku 1998, avšak od roku 1991 zabezpečovala komunálne služby v meste Žilina ako fyzická osoba Združenie T+T. V súčasnosti zamestnáva spoločnosť 160 stálych a 30 sezónnych pracovníkov a zabezpečuje odvoz odpadu, separovaný zber odpadu, prevádzkovanie zariadenia na zneškodňovanie odpadu skládkovaním, kompostovanie odpadu, čistenie komunikácií a verejných priestranstiev a údržbu verejnej zelene v žilinskom regióne a v oblasti Turca. [color=#cc0000] Súvisiaci článok [link=http://www­.ziar24.sk/clan­ky?extend.143615_V-parlamentne-dusno–Hadka-o-technicke-sluzby!]V par­lamentne dusno. Hádka o technické služby![/link]

Zmätok pre odpad: Budeme za smeti platiť viac?!
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM