Barbara Dallosová Správy Samospráva

Zmätok v hodnotení samospráv: Ako nakoniec naozaj dopadol Žiar?

Mimovládka zverejnila hodnotenie slovenských samospráv. Žiarska radnica sa voči nemu ohradila. Zisťovali sme, čo sa stalo.

Ilustračný obrázok k článku Zmätok v hodnotení samospráv: Ako nakoniec naozaj dopadol Žiar?
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Transparency International Slovensko hodnotila fungovanie slovenských samospráv. Hodnotenie s názvom Otvorená samospráva 2018 zobrazuje úroveň transparentnosti, obsah a množstvo poskytovaných informácií, kvalitu protikorupčných mechanizmov a otvorenosť v informovaní u počtom obyvateľov 100 najväčších miestnych samospráv.

Hodnotenie mimovládky pozostáva z bodovania v jedenástich oblastiach – Prístup k informáciám, Účasť verejnosti na rozhodovaní, Verejné obstarávanie a zabezpečovanie služieb, Predaj a prenájom majetku, Rozpočet a zmluvy, Dotácie a granty, Byty a sociálne zariadenia, Personálna politika, Etika a konflikt záujmov, Územné plánovanie a stavebný úrad a Obecné podniky a investície.

Radnica namietala

Krátko po zverejnení hodnotení však mesto Žiar nad Hronom na svojej oficiálnej stránke informovalo, že podáva TIS námietku, pretože v hodnotení Žiaru sa vyskytla chyba. ,,Po analýze výsledkov hodnotenia transparentnosti miest od neziskovej organizácie Transparency International Slovensko podalo mesto Žiar nad Hronom námietku voči hodnoteniu oblasti verejného obstarávania. Podľa neho totiž úroveň transparentnosti obstarávania veľmi nízka, čo sa s realitou absolútne nezhoduje, keďže žiarska samospráva nakupuje takmer výlučne cez e-aukcie a všetko zverejňuje a archivuje na webstránke," uviedla žiarska radnica.

,,Najprv sme boli na 12. mieste, potom, bez udania dôvodu, na mieste 15. Reklamovali sme hodnotenie verejného obstarávania, za čo sa nám TIS ospravedlnila. Len samotné verejné obstarávanie skončilo na mieste 19," dodávalo mesto v stanovisku.

TIS reaguje

Ako pre Žiar24 potvrdila Eva Bilená z TIS, mimovládka vo výsledkoch skutočne pochybila, nedorozumenie však už napravila. Po prijatí námietky od žiarskej radnice TIS dáta v danej oblasti skontrolovala a v otázkach III.2 až III.5 mu dodatočne pridelila body, ktoré mu podľa Bilenej pridelené byť mali.

Po náprave zo strany TIS sa Žiar nad Hronom v rebríčku posunul na šieste miesto zo stovky hodnotených samospráv a umiestnil sa tak vysoko nad celoslovenským priemerom.

,,Chceme upozorniť, že rebríček pozostáva zo 105 indikátorov, ktoré sú hodnotené v 100 mestách. Pri tak ohromnom množstve dát sa môže stať, že v určitom konkrétnom bode dôjde ku chybe. To sa stalo aj v prípade Žiaru nad Hronom, kde v kategórii Verejné obstarávanie neboli správne obodované niektoré otázky v sekcii Verejné obstarávanie. Nejednalo sa o žiadne zámerné poškodenie, ale o ľudskú chybu, za ktorú sa v mene Transparency International ospravedlňujem," dodala na záver Bilená.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM