Martin Károly Rôzne

ZMOS má vážne výhrady k zmenám vo financovaní samospráv

Združenie miest a obcí Slovenska sa včera najskôr na rokovaní finančnej sekcie a následne na mimoriadnom rokovaní Predsedníctva, venovalo novele zákona o rozpočtovom určení výnosu niektorých daní územnej samospráve a pripravovanej novele zákona o mie

Cieľom navrhovanej zmeny nie je deklarované posilnenie spravodlivosti a stability financovania obcí, ale len snaha týmto spôsobom zobrať financie občanom miest a obcí a presunúť ich do štátneho rozpočtu.

Predsedníctvo ZMOS konštatuje, že zatiaľ čo pri tvorbe princípov financovania sa mesiace diskutovalo a analyzovali dopady navrhovaných zmien, tento návrh je predložený nielen bez diskusie, ale aj bez akejkoľvek analýzy dopadov na občanov miest a obcí. Zástupcovia miest a obcí aj preto považujú zámer za útok na princípy samosprávnosti a parametre fiškálnej decentralizácie, čoho dôkazom je doposiaľ garantované právo obcí participovať na spôsobe rozdeľovania výnosu daní medzi jednotlivé mestá a obce. Už aj tento princíp dosiahnutý širokým konsenzom chce rezort financií zrušiť.  

Mimoriadne Predsedníctvo ZMOS po včerajšom mimoriadnom rokovaní jednoznačne odmietlo zmenu spôsobu financovania miest a obcí a prechod na mix daní v zákone o rozpočtovom určení. Zhodlo sa na potrebe zostať pri terajšom systéme financovania, ktorý vychádza z výnosu dane z príjmov fyzických osôb. Zároveň je ZMOS pripravený hľadať spravodlivý prepočet rozdelenia dane z príjmov fyzických osôb od roku 2012 v prípade uplatnenia daňovo – odvodovej reformy. Z dôvodu pretrvávajúcej neistoty vo vývoji daňových príjmov obcí rozhodlo požiadať rezort financií o zverejnenie zníženej aktualizovanej prognózy rozpisu dane z príjmu fyzických osôb na jednotlivé mestá a obce.

Združenie miest a obcí Slovenska na rokovaniach so zástupcami Ministerstva financií SR zdôrazňovalo, že chápe potrebu konsolidácie verejných financií. Obce už na rozdiel od štátu prispeli ku konsolidácii verejných financií radikálnym šetrením svojich bežných výdavkov v rokoch 2009 – 2011. Akékoľvek ďalšie šetrenie by podľa nášho názoru paralyzovalo základné funkcie samosprávy a ohrozovalo bezpečnosť občanov miest a obcí ,“ upozorňuje predseda ZMOS Jozef Dvonč. Predseda ZMOS vníma tieto návrhy ako oprávnené požiadavky, ktoré sa týkajú financií aké sa v mestách a obciach premietnu do konkrétnej podoby. „Tieto peniaze sú o prevádzke sociálnych zariadení a poskytovaní sociálnych služieb, ale aj o prevádzke škôl a školských zariadení, čistení ulíc, zabezpečovaní poriadku či napríklad spolufinancovaní rozvojových europrojektov,“ konkretizuje Jozef Dvonč.

Zdroj: TASR Foto: /mak/

[color=#ff0000]­Súvisiaci text a video [link=http://www­.ziar24.sk/clan­ky?extend.108682_Krem­nica-nema-peniaze.141]Krem­nica nemá peniaze[/link]

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM