Barbara Dallosová Rôzne

Známi muži okresu v rolách šibačov: Kto zamlada polieval záhradnou hadicou a kto bude sviatkovať pri pohári vínka?

Najzdravšia a najkrajšia bude tá, na ktorej nezostane nitka suchá. Aj v takom duchu sa pre mnohých šibačov nesie Veľkonočný pondelok. My sme zisťovali, akými šibačmi a kupačmi sú Kukolík, Vozár, Gelien či Tomčáni. Odhadli by ste ich správne? Čítajte.

Ilustračný obrázok k článku Známi muži okresu v rolách šibačov: Kto zamlada polieval záhradnou hadicou a kto bude sviatkovať pri pohári vínka?
Zdroj: TASR

K najväčším kresťanským sviatkom v roku u nás neodmysliteľne patria aj pohanské tradície ako veľkonočná šibačka a oblievačka. Práve tá mala mladým dievčatám zaistiť zdravie a krásu na celý ďalší rok. Dnes už má tento zvyk mnoho podôb. Niektorí páni uprednostňujú decentné symbolické pokropenie voňavkou, iní siahajú rovno po vedrách s vodou.

Niekto pri vínku a divine, niekto so zásobami vody

Zástupca primátora Žiaru a lekár Ladislav Kukolík síce naznačil, že v minulosti patril medzi aktívnych kupačov, dnes dáva prednosť skôr pokojnému sviatkovaniu. ,,Nejaké oblievačky vedrami, to mám už za sebou,„ hovorí so smiechom. ,,Odslúžim si poslednú službu a cestujem na východ, do Veľkých Kapušian. Tam strávim sviatky na poľovníckej chate pri výbornom tokajskom vínku, pri dobrej divinke a samozrejme, v spoločnosti skvelých ľudí,“ hovorí o svojich plánoch náš viceprimátor s východniarskymi koreňmi.

Jeho kolega z poslaneckého zboru Jozef Tomčáni oblievačkovej tradícii zostáva verný aj tento rok. ,,Ja určite patrím medzi tých vášnivých šibačov a polievačov. My tieto tradície dodržiavame. Vždy ideme so synom po všetkých rodinách, známych, kamarátkach a všetky dámy riadne vypolievame, aby boli zdravé a krásne po celý rok," prezradil nám.

Záhradná hadica v akcii

Ďalší člen poslaneckého zboru priznal, že voľakedy dievčatá na Veľkonočný pondelok rozhodne nešetril. Bývalý viceprimátor Emil Vozár, ktorý má dve dcéry, vraj siahal rovno po záhradnej hadici. ,,Tento rok sa na Veľkú noc sa s rodinou chystáme na chatu. Prídu aj dcéry, jedna zo Žiaru, jedna z Nemecka, takže sa zídeme viacerí. Ja ako dôchodca už teraz polievam len decentne, voňavkou. Na riadne polievačky sú zaťkovia a vnuci, na toto som ja už starý. Ale kedysi som polieval vodou. A poriadne. Nie síce vedrami, ale záhradnou hadicou u nás na chate,„ spomína Vozár. Z veľkonočných tradícií má vraj ale ešte väčšiu radosť než v minulosti. ,,Na staré kolená sa teším z takýchto vinšovačiek, lebo ja mám dve dcéry, tak som nikdy nemal s kým chodiť šibať. Teraz mám troch vnukov, tak to doháňam,“ dodáva s úsmevom.

Iné plány, než kupačské výpravy, má tento rok starosta Slaskej Daniel Gelien. ,,Tento rok budem úplne a doslova s rodinou. Keďže máme štvormesačného synčeka, neplánujeme chodiť na návštevy, ani návštevy vo veľkom prijímať. Chcem sa venovať najmä jemu, keďže pre moju pracovnú zaneprázdnenosť som s ním málo, využijem na to aspoň tieto voľné dni," hovorí starosta a zároveň čerstvý otecko.

Čítajte tiež: Šibačka, oblievačka… kde si sa tu vzala?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM