Michal Majer Rôzne

Zo zvolenského Carga odchádza 31 ľudí

Prepúšťanie v Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia (ZSSK Cargo) sa dotkne aj zvolenskej prevádzky nákladného prepravcu. Spoločnosť nahlásila už vlani v novembri hromadné prepustenie 31 ľudí na tamojší úrad práce. Podľa jeho údajov vo zvolenskom Car

Ako pre TASR uviedol hovorca a. s. ZSSK Cargo Martin Halanda, v regióne Zvolen nakoniec nevyužili ustanovenia Zákonníka práce o hromadnom prepúšťaní. „V decembri ukončilo pracovný pomer dohodou v spojitosti s nadbytočnosťou 31 zamestnancov,“ konštatoval. V rámci optimalizácie zamestnanosti v celej spoločnosti ZSSK Cargo skončilo pracovný pomer do konca roka 328 zamestnancov.

ZSSK Cargo pred rokom zamestnávala 9721 ľudí, v polovici roka ich počet klesol na 9590, pričom v plánoch na tento rok je v rámci úsporných opatrení prepustenie asi 20 % všetkých zamestnancov. Podľa informácií z úradu práce nie je vylúčené, že sa bude prepúšťať aj v ďalšej veľkej zvolenskej spoločnosti – ŽOS Zvolen. Vedenie firmy ale zatiaľ nevie odhadnúť, či jej poklesnú príjmy hlavne od slovenských železníc, ktoré musia na pokyn novej vlády šetriť. Možnosť prepúšťania bude aktuálna vtedy, ak sa vedeniu ŽOS nepodarí zabezpečiť dostatok zákaziek.

Naopak, zvolenský závod Continental plánuje v nasledujúcich rokoch rozšírenie výroby a vytvorenie nových pracovných príležitostí. V súčasnosti v závode už pracuje 660 ľudí. Jednou z veľkých firiem, ktoré v uplynulých mesiacoch prijímali zamestnancov, je PPS Group Detva. V súčasnosti zamestnáva viac ako 1300 pracovníkov prevažne v robotníckych profesiách. Potreba nových zamestnancov súvisí s výrobou oceľových konštrukcií pre banský a stavebný priemysel a s výrobou vagónov pre spoločnosť Siemens.

Na druhej strane sa stále nedarí získať investorov do priemyselného parku vo Vígľaši, kde malo vzniknúť až 800 pracovných miest. Zatiaľ jediným investorom je tam banskobystrická firma Protel, ktorá má vybudovať fotovoltickú elektráreň na ploche 3,4 hektára. Fotovoltické elektrárne majú v tomto priemyselnom parku záujem stavať aj ďalší traja investori a zabrať tak môžu vyše 7 hektárov z 38-hektárového parku.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM