Barbara Dallosová Rôzne

Zrekonštruované banské múzeum láka návštevníkov: Pribudlo i niekoľko noviniek

Niektoré časti múzea boli podľa riaditeľa zachránené v poslednej chvíli. Návštevníci môžu nazrieť i do vynovenej budovy Prachárne medzi banskými domčekmi. Pri rekonštrukcii mysleli i na hendikepovaných.

Ilustračný obrázok k článku Zrekonštruované banské múzeum láka návštevníkov: Pribudlo i niekoľko noviniek
Zdroj: TASR

Slovenskému banskému múzeu (SBM) v Banskej Štiavnici sa v uplynulých mesiacoch podarilo zrekonštruovať dva významné objekty – Starý zámok v meste a Pracháreň v blízkom skanzene.

Injekcia z eurofondov

,,Po zdĺhavom administratívnom procese sa tieto objekty výrazným spôsobom rekonštruovali vďaka projektu s názvom Rekonštrukcia Starého zámku a Prachárne realizovaným pomocou tzv. eurofondov Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR," uviedol riaditeľ SBM Jozef Labuda s tým, že výška nákladov bola približne 1,57 milióna eur.

,,Realizované a už ukončené práce súviseli najmä s výmenou šindľovej krytiny striech, drevených ochodzí, výmenou a opravou okien, maliarskych prác, čím boli doslova v poslednej chvíli zachránené časti interiéru niektorých expozícií," priblížil riaditeľ.

Perspektívne môže podľa jeho slov slúžiť verejnosti aj celé podkrovie citadely, v kombinácii s novým depozitárnym priestorom pre muzeálne zbierky. Technické inovácie, ako schodolezy, výťah pre zbierky a podobne, umožnia lepší prístup aj pre hendikepovaných návštevníkov Starého zámku.

Obnovy sa dočkala i Pracháreň

Osobitý význam pre SBM mala podľa Labudu komplexná stavebná obnova objektu Prachárne v rovnomennom areáli Prachárne, kde desiatky rokov stoja tzv. banícke domy z jednotlivých banských oblastí.

K najznámejším objektom areálu skanzenu však patrí práve budova Prachárne. Tá bola účelovo postavená v 18. storočí, s úpravami okolitého terénu ako skladu pušného prachu pre banské trhacie práce pri dobývaní rúd. V danom čase musela byť budova postavená kvôli bezpečnosti na odľahlom mieste od obyvateľov. V súčasnosti je zrekonštruovaná a podľa Labudu bude slúžiť pre rôznorodé aktivity SBM ako expozičný priestor v spojitosti s tematicky zameranými podujatiami.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM