Monika Obrtalová Rôzne

Zrušených železničných spojov bude menej

Železničných spojov, ktoré mali byť zredukované ešte začiatkom jarných mesiacov, bude menej ako sa pôvodne predpokladalo. Uvítajú to hlavne cestujúci, ktorí vlaky využívajú najmä pri dochádzaní za prácou do vzdialenejších miest. Na stretnutí s predse

„Od 6. marca 2010 nastanú len menšie zmeny, ktoré však súvisia najmä s náväznosťou spojov. Určite ponecháme tie vlaky, kde nie je možnosť paralelnej autobusovej dopravy a zavedieme i nové spojenia. Predĺžime trasu expresu Hron v piatok z Bratislavy cez Banskú Bystricu do Brezna a v nedeľu v opačnom smere,“ vysvetlil. Hlavnou témou spoločného rokovania bola budúcnosť regionálnej dopravy. Obaja predstavitelia sa zhodli, že najlepším riešením je vybudovanie integrovaného dopravného systému. „Bude potrebná koordinácia jednotlivých spojov v kraji. Musíme sa dohodnúť, že buď tam bude chodiť autobus alebo vlak,” povedal generálny riaditeľ a predseda predstavenstva ZSSK.

V poslednom období sa čoraz častejšie hovorí o tom, že regionálna železničná doprava by mala prejsť na kraje. Banskobystrický samosprávny kraj je rozlohou najväčší, má najvyššiu nezamestnanosť a najnižšiu hustotu obyvateľstva. To vyžaduje aj vyššie dotácie. Našou povinnosťou je zabezpečiť, aby sa ľudia dostali z a do práce, k lekárovi, deti do školy… „Práve koordinácia dopravy zabezpečí zníženie výdavkov a vyššiu efektívnosť dopravy. Vláda si musí uvedomiť, že nemôže mať zisky z dôchodcov, zdravotne postihnutých, študentov či detí. Práve naopak. Je nutné, aby verejnú dopravu dotovala. Súčasné dotácie nestačia. Preto vítam, že si naši odborníci sadnú, pripravia analýzu a nájdu najvýhodnejšie riešenia, ktoré zrejme budú smerovať k vybudovaniu integrovaného dopravného systému,” konštatoval predseda BBSK Vladimír Maňka. Samosprávne kraje však očakávajú v tomto procese aj výraznejšiu účasť štátu, ktorá má spočívať najmä v úprave súčasnej legislatívy do jednej právnej normy o verejnej doprave a spôsobe jej financovania.

Zdroj: Úrad BBSK Foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM