Webnoviny - Rôzne

Župa si nemocnice nechá, nevloží ich do inej firmy

Nemocnice v Rimavskej Sobote a Žiari nad Hronom zostávajú vo vlastníctve Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), akciová spoločnosť do ktorej ich mal kraj vložiť, sa zakladať nebude.

Uznesenie z októbra minulého roka o založení tejto akciovej spoločnosti župní poslanci vo februári zrušili. Rozostavané pavilóny v oboch nemocniciach, ktorých dostavba bola hlavným dôvodom na založenie akciovej spoločnosti, župa na 25 rokov prenajala neziskovej organizácii (n.o.) Nemocnice a polikliniky, ktorá od roku 2005 majetok župy v oboch nemocniciach spravuje a poskytuje v ňom zdravotnú starostlivosť, pavilóny však v správe nemala. Teraz sa v nájomnej zmluve zaviazala dostavať ich a poskytovať v nich zdravotnú starostlivosť.

Podľa uznesenia z októbra minulého roka mali byť župné nemocnice v Rimavskej Sobote a Žiari nad Hronom majetkom akciovej spoločnosti Nemocnice a polikliniky ZH, RS, ktorej zakladateľom mal byť Banskobystrický samosprávny kraj spolu s firmou Nemocnice a polikliniky, v ktorej vedení sú tí istí ľudia ako v rovnomennej n. o. Majetkový podiel BBSK na základnom imaní novej akciovej spoločnosti mal byť 34 percent a splatiť sa mal formou nepeňažného vkladu majetku nemocníc v Rimavskej Sobote a Žiari nad Hronom. Firma Nemocnice a polikliniky mala svoj 66-percentný podiel splatiť investíciami do majetku nemocníc a do dostavby rozostavaných pavilónov.

Podľa župana Vladimíra Maňku je hlavným dôvodom, prečo navrhol zrušiť uznesenie o založení akciovej spoločnosti a prenajať rozostavané pavilóny správcovi nemocníc to, že pri prenájme zostáva majetok vo vlastníctve župy. Podľa februárového uznesenia župného zastupiteľstva k prenájmu pavilónov bude nájomné v oboch prípadoch zodpovedať výške technického zhodnotenia rozostavanej stavby ku dňu právoplatnosti kolaudačného rozhodnutia. Do dňa právoplatnosti kolaudačného rozhodnutia bude nájomné jedno euro. Nájomca je zaviazaný dokončiť rozostavanú stavbu do troch rokov odo dňa účinnosti zmluvy.

Problematika dostavby rozostavaných pavilónov v areáloch rimavskosobotskej a hronskožiarskej nemocnice sa dostala na pôdu župného parlamentu po prvý raz v auguste 2008, keď vtedajší župan Milan Murgaš predložil návrh na vyhlásenie prebytočnosti a predaj oboch pavilónov. Poslanci to vtedy neschválili a namiesto toho prijali odporúčanie županovi, aby uzavrel s neziskovou organizáciou Nemocnice a polikliniky zmluvu o výkone správy rozostavaných pavilónov, pretože tie v zmluve o správe majetku nemocníc nie sú zahrnuté. Murgaš uznesenie s týmto odporúčaním nepodpísal s tým, že ho považuje za nevýhodné pre kraj. Na vtedajšom zasadnutí vystúpil pred poslancami aj predseda Správnej rady n. o. Nemocnice a polikliniky Rastislav Kubáň. Zdôraznil, že mu záleží na dostavaní pavilónov a ich využití na poskytovanie zdravotnej starostlivosti a že mu je jedno, či jeho neziskovka tieto pavilóny kúpi, prenajme si, alebo vezme do správy. Poslancov upozornil, že nové pavilóny sú pre nemocnice nevyhnutné. "Už v minulosti sme niekoľkokrát požiadali BBSK o priradenie pavilónu B v Rimavskej Sobote do našej správy s tým, že ho vo vlastnej réžii dostaviame a sprevádzkujeme v ňom plánované oddelenia. Sme presvedčení, že Murgaš týmito krokmi neobhajuje verejný záujem, ale záujem jednotlivcov,“ povedal Kubáň po zasadnutí pre agentúru SITA.

Podľa Murgaša župa nemohla nemocničné pavilóny prenajať, pretože ide o rozostavané budovy. „Môžete prenajať stavbu vtedy, keď ju dostaviate, keď ju skolaudujete. Ale toto je nedokončená stavba,“ povedal v septembri 2008 pre agentúru SITA Murgaš s tým, že sa to nedá vyriešiť žiadnymi zmluvami a neziskovka môže pavilóny iba kúpiť alebo nekúpiť. "Pán Murgaš zasa klame. Bez problémov sa to dá prenajať,“ reagoval vtedy na Murgašove slová Kubáň. Nový župan Maňka na otázku, či je možné prenajať rozostavané pavilóny, po podpise nájomnej zmluvy uviedol: "V zmysle zákona možno prenajať akýkoľvek nehnuteľný majetok, teda aj rozostavanú budovu.“ Na Murgašovo vyjadrenie k tejto veci Maňka odmietol reagovať.

V rozostavanom novom pavilóne nemocnice v Žiari nad Hronom malo byť fyziatricko-rehabilitačné oddelenie s RTG diagnostikou, oddelením klinickej biochémie a s lôžkovým oddelením pre dospelých. Na stavbe sa podľa dôvodovej správy z augusta 2008 k návrhu na jeho odpredaj preinvestovalo vyše 4,535 milióna eur, na dokončenie treba ďalších zhruba 2,32 milióna eur. V Rimavskej Sobote sa v rozostavanom objekte počítalo s chirurgickým oddelením, RTG, laboratóriami, rehabilitačným bazénom a operačnými sálami. Preinvestovalo sa tam už vyše 12,141 milióna eur na dokončenie treba ešte zhruba 1,93 milióna eur.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM