Jakub Forgács Samospráva

Župní poslanci o Kotlebovi: Spoluprácu nevylučujeme!

Spoluprácu v prospech kraja s novozvoleným predsedom Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Marianom Kotelbom väčšina zástupcov politických strán v zastupiteľstve neodmieta. Podobne reagujú aj poslanci BBSK, ktorí kandidovali bez podpory politických strán.

Nezávislý kandidát a primátor Banskej Bystrice Peter Gogola zdôrazňuje, že Kotleba sa stal predsedom BBSK legitímne a v demokratických voľbách. „Kotlebu vnímam v kontexte a s jeho politickou minulosťou. Keďže mi však ide o dobro mesta Banská Bystrica a Banskobystrického kraja, budem sa snažiť pristupovať konštruktívne ku každému návrhu, ktorý bude predkladať. Nebudem však podporovať xenofóbne názory, nakoľko som presvedčený, že problémy treba riešiť systematicky a spoločnými silami a žiadne radikálne riešenia teda nemôžu viesť k ich odstráneniu,“ povedal Gogola.

Nejde o jednu osobu, ale o celý kraj

„Voľby dopadli tak, ako si to želali obyvatelia v kraji,“ konštatuje nezávislý kandidát a primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko. „Prijmem spoluprácu s každým, bez ohľadu na to, či je z pravice alebo z ľavice, kto mi bude nápomocný a bude to na prospech mesta a okresu Rimavská Sobota,“ dodal.

Najväčší poslanecký klub v novom zastupiteľstve BBSK bude mať strana SMER-SD. „Nejde len o jednu osobu, ale o celý kraj. Musíme ďalej žiť a zveľaďovať kraj, podľa toho sa k tomu budem stavať. V klube budeme mať určite stretnutia, kde problémy podrobne rozoberieme a určite budeme konštruktívni,“ spresnil primátor Hnúšte Michal Bagačka.

Je predčasné hovoriť o tom, aká bude spolupráca

Z výsledkov volieb sú šokovaní zástupcovia SMK. František Auxt dúfa, že Marian Kotleba odmietne vymenovanie do funkcie predsedu BBSK. „Ale to je asi len moja utópia. Je to ešte veľmi čerstvé, takže teraz si naozaj neviem spoluprácu predstaviť. Viem však, že spolupracovať budeme musieť, ale bude to vyložene o problémoch kraja, vecne a odborne,“ skonštatoval.

Zastúpenie v BBSK má aj SNS v osobe Karola Konárika. „Je predčasné hovoriť o tom, aká bude spolupráca, pretože ešte nie je jasné, aké budú poslanecké kluby, alebo aké budú návrhy nového predsedu. Zvolili nás ľudia a my sme povinní hájiť ich záujmy. Podľa mňa sa Kotleba dostáva do nezávideniahodnej situácie. Skončili sa mu časy ampliónovej ‚mediálnej srandy‘ a začína sa pre neho tvrdá realita vedenia BBSK. Pozerám sa na to pragmaticky a neutrálne, nebudem možnú spoluprácu zahadzovať, ale ani ju potvrdzovať,“ povedal.

Podľa nezávislého poslanca Ladislava Kukolíka ukáže až čas, aké prvé rozhodnutie urobí nový predseda pri riadení župy. “Môžme byť nespokojní aj sklamaní s výsledkami volieb na župana v BBSK, ale sme povinní rešpektovať legitímne rozhodnutie občanov BBSK pri zvolení nového župana v našom kraji," uviedol.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM