Martin Károly Iné športy

Zverko boduje v Trabzone

Mladý cyklista David Zverko sa dnes, 26. júla, postaral o ďalší historický úspech žiarskej cyklistiky. V tureckom Trabzone obsadil v rámci letného olympijskeho festivalu mládeže tretie miesto v časovke jednotlivcov. Zverko reprezentuje Slovensko spol

Je to mimoriadny úspech,“ hovorí Zverkov tréner František Sítora, ktorý pre chorobu nemohol odcestovať do Turecka so svojim najtalentovanejším športovcom. „David je druhý Slovák v histórii, ktorý takýmto spôsobom zabodoval na pretekoch tohto razenia,“ špecifikuje Zverkov úspech Sitora. Ziskom bronzu Zverko zopakoval doterajší najväčší slovenský cyklistický úspech na tomto multišportovom podujatí pre mládež – tretie miesto Mateja Jurča v pretekoch s hromadným štartom na EYOD 1999 v Esbjergu.

Zverkovi chýbala na dosiahnutie druhej priečky len poldruha sekundy. Predbehol ho belgický reprezentant Dries Vertrepen. Prvé miesto si vybojoval Mathias Krigbaum z Dánska.

Časovka bola veľmi krátka, preto bolo potrebné sa pred ňou poriadne a dlho rozjazdiť, aby sa do nôh dostala sila. Ja som spravil chybu, že som sa nerozjazdil dostatočne. Navyše ma zaskočila aj horúčava, až s takou veľkou som nepočítal. Odštartoval som dobre, ale rýchlo mi zatuhli nohy. Navyše prvá časť časovky sa išla proti vetru, takže som sa trápil. Až po obrátke som sa rozbehol a bol som schopný zvládnuť prevody, ako chcel odo mňa tréner. Odhadujem, že zlé rozjazdenie ma mohlo v pretekoch stáť aj 15 sekúnd, o ktoré som mohol byť rýchlejší. Na striebro mi pritom chýbalo oveľa menej…,“ uviedol 15 ročný Zverko bezprostredne po pretekoch.

V nominácii je dovedna 53 športovcov vo vekovom rozpätí 12 – 17 rokov v 7 odvetviach (14 v atletike, 3 v cestnej cyklistike, 8 v džude, 10 v plávaní, 2 v športovej gymnastike, 4 v tenise a 12 vo volejbale dievčat).

/mak/ foto: archív Žiar24

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM