Barbara Dallosová Správy

Zvíťazil návrh študentky Moniky: Pozrite, ako má vyzerať nový žiarsky skanzen! VIZUALIZÁCIE

Jeden zo starých svätokrížskych domov sa má premeniť na schránku života tunajších obyvateľov v predminulom storočí. Na tom, ako by malo svätokrížske múzeum vyzerať, pracovali študenti architektúry. Víťazný návrh je známy...

Ilustračný obrázok k článku Zvíťazil návrh študentky Moniky: Pozrite, ako má vyzerať nový žiarsky skanzen! VIZUALIZÁCIE
Zdroj: Dnes24.sk

Ešte koncom minulého roka primátor Peter Antal informoval o zámere mesta odkúpiť jeden z pôvodných svätokrížskych domov. Ten nakoniec skončil v rukách radnice a malo by z neho byť múzeum, približujúce spôsob života starých Svätokrížanov. Jeho vznik bol jedným z cieľov, ktoré si na tento rok stanovil primátor mesta Peter Antal.

Vyberali zo štyroch návrhov

V tejto chvíli je takzvaný Svätokrížsky dom opäť o krok bližšie k svojej obnove. V uplynulých dňoch v meste zasadala odborná komisia, ktorá zo štyroch ročníkových prác študentiek architektúry vybrala jednu, podľa ktorej bude vytvorená projektová dokumentácia.

Ako priblížil vedúci kancelárie primátora mesta Martin Baláž, práce na prezentácii predstavili tri zo štyroch študentiek Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave, ktoré ich riešili pod vedením architektky Terezy Bartošíkovej. Práce hovorili nielen o architektonickom riešení domu, ale aj jeho využiteľnosť v budúcnosti. Z prezentovaných prác vybrala odborná komisia jednu, podľa ktorej bude urobená projektová dokumentácia a v budúcnosti aj úprava Svätokrížskeho do­mu.

Autorkou tejto práce je Monika Molnárová, študentka 3. ročníka Fakulty architektúry STU v Bratislave. Víťazná práca počíta s multifunkčným využitím priestorov a tiež vybudovaním nového objektu stodoly. Tá by mala niesť prvky modernej architektúry, ale zároveň by mala korenšpodovať so Svätokrížskym domov, ktorý bude obnovený v duchu výstavby 19. storočia.

Peniaze ešte zháňajú

Svätokrížsky dom mesto kúpilo ešte v minulom roku s tým, že tam bude zriadená expozícia histórie mesta. ,,Robili sme tam historický prieskum pod vedením profesora architektúry Ivana Gojdiča. Presne nám zadefinoval, ktoré veci sú z akého obdobia. Prieskum bol zohľadňovaný pri prácach a takisto bude zohľadňovaný aj pri tvorbe projektovej dokumentácii," podotkol Baláž. Písali sme tu: Nejasnosť okolo nášho budúceho múzea: Svätokrížsky dom ešte môže prekvapiť

Mesto v súčasnosti podľa jeho slov hľadá finančné zdroje na jeho obnovu, pričom sa snaží využiť aj dotačné schémy. Kedy by sa malo s prácami na obnove domu začať, je podľa Baláža v tejto chvíli ťažké predpokladať. ,,My by sme ho však radi sprevádzkovali v budúcom roku, nakoľko mesto bude oslavovať 770. výročie svojho vzniku," dodal v tejto súvislosti Baláž.

Čítajte tiež:

Ocenená gymnazistka Caroline (16) pátra po histórii Žiaru: Tieto zistenia vás posadia na zadok :)

Čo prezradila kronika: Uhádli by ste, prečo sa Žiar volá práve Žiar?

Čo prezradila kronika: Vychýrené žiarske gazdinky vraj robili svoje hurky za pomoci kúziel

Takto to celé začalo: Archívne FOTKY z výstavby žiarskeho závodu!

titul. foto: Dnes24.sk
foto v galérii: Mesto Žiar nad Hronom (www.ziar.sk)
zdroj: Dnes24/TASR

Tento návrh budúcej podoby nášho múzea najviac oslovil komisiu
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM