Kremnica

Zvony pre všetkých veriacich: Pozrite, ako sa dohodli v kráľovskom meste

Kremnica sa vracia k svojim starým tradíciám. Tak ako kedysi, katolícke zvony zvolávajú po novom aj evanjelikov. V meste sa teraz zvoní o sto šesť.

Ilustračný obrázok k článku Zvony pre všetkých veriacich: Pozrite, ako sa dohodli v kráľovskom meste
Zdroj: TASR

Zvony na kostole sv. Kataríny v Kremnici opäť pozývajú na bohoslužby aj evanjelikov. V meste sa tak vrátili k tradícii starej niekoľko rokov. „Kedysi dávno to v Kremnici bolo, starší si to ešte pamätajú, že sa zvonievalo aj na evanjelické služby Božie ale potom sa akosi prestalo,“ podotkol evanjelický farár Jozef Pacek.

Keďže je však kremnický evanjelický kostol bez zvonov a nemajú ani zvonicu, tak sa miestni duchovní rozhodli, že túto tradíciu obnovia. „Dospeli sme k dohode aj s NBS – Múzeom mincí a medailí Kremnica, ktoré má kostol sv. Kataríny v správe a rímsko-katolíckou farnosťou, že sa začne opäť zvoniť aj na evanjelické služby Božie,“ podotkol Pacek.

V letnom období, teda v čase od mája do septembra, je zvonenie každú nedeľu pre obidve konfesie v rovnakom čase. V zimnom období, teda od októbra do apríla, je zvonenie rozdielne. Od 8.30 – 8.32 h., 8.55 – 8.57 h. pozývajú zvony na evanjelické služby Božie a od 9.30 – 9.32 h., 9.55 – 9.57 h. na rímsko – katolícku svätú omšu.

Naši veriaci sú určite spokojní aj milo prekvapení. Je to také iné, keď sa ľuďom povie, že na služby Božie volajú zvony. Takže aj pre našich evanjelikov je to také povzbudzujúce,“ dodal Pacek.

foto/ ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM