Martin Károly Rôzne

Zvýšenie miezd môže ohroziť aj žiarsku nemocnicu

Schválený zákon o zvýšení miezd sestier a lekárov spôsobil, že žiarska, banskoštiavnická a rimavskosobotská nemocnica potrebuje na zachovanie pôvodného rozsahu poskytovania zdravotnej starostlivosti navýšiť príjem o 270-tisíc eur mesačne.

Výška miezd zdravotných sestier sa má pohybovať na úrovni od 640 do 928 eur, v závislosti od dĺžky praxe. Nad vhodným riešením v súvislosti s vydaným zákonom o zvýšení platov lekárov a sestier uvažuje aj žiarska nemocnica. Informoval nás štatutárny zástupca neziskovej organizácie Nemocnice a polikliniky, poskytujúcej služby v žiarskej, banskoštiavnickej a rimavskosobotskej nemocnici, Peter Gnida. „ Budeme hľadať spoločné riešenie v spolupráci s BBSK pri najbližšom stretnutí. Situáciu je nutné riešiť čo najskôr,“ komentuje aktuálne dianie.

Poskytovaná zdravotná starostlivosť ostáva v pôvodnom rozsahu. „Určite dbáme na to, aby dnešnú situáciu nijako nepocítili pacienti,“ vysvetľuje Gnida. Aj žiarska nemocnica bude potrebovať navýšiť financie. „Budeme potrebovať navýšiť príjem pre žiarsku, banskoštiavnickú a rimavskosobotskú nemocnicu o 270-tisíc eur mesačne,“ upozorňuje.

[color=#ff0000]­Pomoc budú potrebovať aj iné nemocnice v BBSK[/color]

Po vydaní zákona o zvýšení miezd lekárov a sestier, ak nedôjde k systémovej zmene, môže situácia viesť k finančnému kolapsu všetkých nemocníc. Predseda BBSK Vladimír Maňka vyzýva k okamžitému riešeniu. Jedným z riešení je forma paušálnej platby.

Zvyšovanie platov lekárov a zdravotných sestier spôsobil problémy zdravotným zariadeniam. Banskobystrický samosprávny kraj spolu so zástupcami neštátnych nemocníc a neziskových organizácií hľadajú riešenie aktuálnej situácie. Jedným z riešení, na ktoré vyzývajú poisťovne a kompetentné orgány, je príprava a predloženie jednotlivých dodatkov k zmluvám, ktoré budú pomerne, podľa zastúpenia poisťovní v konkrétnych regiónoch, v plnej miere pokrývať zvýšené náklady nemocníc na mzdy lekárov, zdravotných sestier a pôrodných asistentiek formou paušálnej platby. Jej použitie bude takýmto spôsobom v dodatku špecifikované.

My sme dnes chceli vyslať signál, že situácia je naozaj akútna a treba ju okamžite riešiť,“ uviedol 7.marca 2012 na tlačovej konferencii v Banskej Bystrici predseda kraja Vladimír Maňka. „Dovoľujeme si upozorniť, že zdravotnícke zariadenia už uskutočnili prvé zvýšenie miezd pre lekárov, pričom toto mzdové navýšenie zrealizovali zväčša z vlastných finančných zdrojov,“ uvádza sa vo výzve. V súčasnej dobe už zariadenia nevidia reálnu možnosť ďalšieho navyšovania miezd z vlastných zdrojov, nakoľko by to znamenalo vážne ohrozenie ďalšieho poskytovania zdravotnej starostlivosti.

Maňka priblížil, že ak mali napríklad riaditelia a zástupcovia zdravotníckych zariadení 60 percentný balík zo svojich peňazí na mzdy, po prijatí zákona v oblasti navýšenia platov lekárov a zdravotných sestier im tento balík narastie o 25 – 35 %. Ostane im tak 10 – 15 % na lieky, zdravotnícky materiál, potraviny a energie. „Z toho sa to nedá zafinancovať.“ Podľa Maňku môže nastať to, že následne prestanú odvádzať peniaze do zdravotných poisťovní, Sociálnej poisťovne z dôvodu, že nebudú mať na odvody a budú porušovať zákony. Môže nastať situácia, kedy začnú rušiť jednotlivé zariadenia či oddelenia.

Kristína Belicová, TASR Foto: Žiar24

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM