Barbara Dallosová Správy

ANKETA z našich ulíc: Žiarčania sa rozhovorili o novom obchvate, radosť striedajú obavy

Obchvat, ktorý by mal odľahčiť hlavný ťah Žiarom je momentálne medzi obyvateľmi ústrednou témou. Diaľničiari totiž sľúbili, že bude fungovať ešte tento mesiac. Pozrite, čo na to Žiarčania...

Ilustračný obrázok k článku ANKETA z našich ulíc: Žiarčania sa rozhovorili o novom obchvate, radosť striedajú obavy
Zdroj: TASR

Okrem toho, že žiarska SNP-čka poriadne preťažená, podľa policajtov je priaťah naším mestom zároveň najnedohodovejším úsekom v kraji. To všetko by mala zmeniť sľubovaná časť R2-ky, ktorá dopravu cez naše mesto odkloní. Tá by mala byť v prevádzke ešte tento mesiac, čítajte TU.

My sme sa na názory pýtali rovno Žiarčanov. Mnohí z nich obchvat berú všetkými desiatimi. Vznikajú však aj obavy, či po jeho otvorení budú zachádzať do mesta diaľkové autobusy. Nelichotivé hodnotenie sa zo strany obyvateľov dostalo tiež kruhovému objazdu pred Lovčicou – Trubín.

Simona (24) študentka: Ako študentka, ktorá dochádza autobusmi niekoľkokrát týždenne do Nitry a späť, som už po otvorení diaľnice zbadala, že niektoré spoje začali vynechávať Žiar a stáli len v Žarnovici a potom až vo Zvolene. Trochu sa bojím, aby sa podobná situácia nezopakovala opäť, a do Žiaru bude zachádzať ešte menej autobusov, než teraz.

Marcel (24), strojár: Myslím si, že sa odľahčí doprava v Žiari, čo je vysoko potrebné. Väčší pokoj, menej nehôd (auta vs. auta, chodci vs. auta atď.) No myslím si aj, že to poškodí autobusovej doprave hlavne na trase Bratislava – Prievidza. Ale to nevadí, veď vlaky sú zadarmo (s úsmevom).

Valéria (40), nezamestnaná: Už nech to je! Celá žiarska ulica SNP si už poriadne vytrpela, najmä pod kolesami kamiónov. Len aby to naozaj bolo ešte tento mesiac, už sa to raz prekladalo.

Jana (48), učiteľka: Je to nevyhnutné. Keby sme kvôli autobusom nechceli obchvat tak na to zase doplatíme inak. Všetko je na úkor niečoho iného.

Samuel (24), finančný poradca: Bude to dobre, v meste bude menej áut.

Dušan (51), technik: Určite bude príjazdová rýchlosť pred kruháčom redukovaná, kto to však podcení bude mať čo robiť sa zaradiť – ten priemer objazdu je ako v meste kde sa chodí krokom, som zvedavý koľkí ho preletia v začiatkoch…

Libor (27), vodič z povolania: Keď sa ide v smere zo Žiaru na Prievidzu, je to úplne v pohode. Človek nemusí vlastne ani otočiť volantom, nesie ho to pekne rovno. Komplikovanejšie je to ale v druhom smere, od Handlovej do Žiaru. Tam už treba s rýchlosťou opatrne. Tiež si myslím, že odbočka do Lovčice-Trubín by mala byť vyriešená inak. Je mi jasné, že tak ako to je, to zrejme je z nejakého dôvodu, ale zaujímalo by ma z akého. V smere zo Žiaru je totiž odbočovací pruh do dediny až za kruháčom, podľa mňa to môže spôsobiť problémy. Vjazd do dediny by mal byť priamo z kruháča.

Vladimír (32), pracovník v štátnej správe: Je to dobré riešenie. Mestu to môže len pomôcť. Na hlavnom ťahu Žiarom to niekedy býva naozaj o nervy. Napríklad v piatok poobede. Okrem toho že je tam ruch, je to aj nebezpečné. Ten úsek bol vždy nehodový.

Peter (27), konštruktér: Určite je to potrebné, malo to byť už dávno. Cez mesto chodí strašne veľa áut, konečne bude pokoj.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM