Barbara Dallosová Správy

Ďalšia vodná elektráreň na Hrone: Budú kvôli nej musieť preložiť koryto rieky?

Malá vodná elektráreň (MVE) je slovné spojenie ktoré obyvateľom Žiarskej kotliny nerezonuje v ušiach prvý krát. Jedna stojí v Hronskej Dúbrave, druhá rozvadila mestských poslancov s obyvateľmi a s tou treťou to aktivisti dotiahli až na súd. Na Hrone však možno pribudne ďalšia. Čítajte kde...

Ilustračný obrázok k článku Ďalšia vodná elektráreň na Hrone: Budú kvôli nej musieť preložiť koryto rieky?
Foto: Peter Kováč / Zdroj: Dnes24.sk

Vodné elektrárne sú po dianí v uplynulých rokoch pre ľudí žijúcich v blízkosti Hrona citlivou záležitosťou. Najväčší rozruch spôsobila elektráreň Jalná, o ktorej sa viedli spory niekoľko mesiacov.

O nemenej kontroverznej výstavbe elektrárne v Šášovskom podhradí čítajte TU.

Či bude aj ďalšia vodná elektráreň tŕňom v oku toľkých ľudí, ako jej predchodkyne, ukáže čas. Nová elektráreň by mala vyrásť v žarnovickom okrese medzi obcami Voznica a Rudno nad Hronom a alternatívy ako bude vyzerať sú hneď dve.

Presunú koryto?

Výstavba samotnej MVE je v prvom variante navrhovaná približne 1 km nad obcou Rudno nad Hronom proti prúdu Hrona. Táto možnosť by si však vyžiadala aj preloženie koryta rieky.

Priemerná ročná výroba elektriny MVE by v prípade tohto návrhu mala byť 10,6 milióna kWh a vyžiadala by si investičné náklady 14 miliónov eur. Tento variant tiež nepočíta s vodáckym sklzom.

Menej eur aj menej elektriny…

Druhou možnosťou je miesto približne 2 km nad obcou Rudno nad Hronom a približne 1,9 km za obcou Voznica po prúde Hrona. Rozdiely v číslach sú nezanedbateľné. Tento variant predpokladá, že MVE vyrobí ročne 6,384 milióna kWh elektrickej energie, čo je číslo výrazne nižšie než v prvej možnosti. Nižšie sú však i investičné náklady zámeru, ktoré sú vyčíslené na 5,4 milióna eur.

Čítajte tiež: KOMENTÁR: Hron sme si predali za misku šošovice

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM