Barbara Dallosová Rôzne

Do školy na koni? Prečo nie. Kým sa deviatačka Miška učí, jej tátoš ju čaká v školskej stajni

Niekoho zvezú do školy rodičia, niekoho autobus, niekto ide po vlastných a Miška Kališeková pricvála na koni. Znie to ako z rozprávky? Na jednej z neďalekých základných škôl je to však realita.

Ilustračný obrázok k článku Do školy na koni? Prečo nie. Kým sa deviatačka Miška učí, jej tátoš ju čaká v školskej stajni
Zdroj: TASR

Prísť do školy na koni nemusí byť len snom. Svoje o tom vie aj deviatačka Miška Kališeková, ktorá navštevuje Základnú školu s materskou školou Maximiliána Hella v Štiavnických Baniach.

Spoločnosť mu robí Aisha

,,Máme žiačku 9. ročníka, ktorá si cez prázdniny kúpila koníka. Keď to dovolí počasie, tak chodí do školy na koni," hovorí riaditeľ školy Pavel Michal. Kým tak naberá nové vedomosti v školskej lavici, jej koník oddychuje v školskej stajni, kde má škola ustajneného aj vlastného koňa menom Aisha.

Stajňa spolu s jazdeckým areálom je v miestnej škole súčasťou vyučovania. Ako jediná základná škola na svete totiž vyučuje sokoliarstvo a chov koní. Písali sme o tom tu: Škola z nášho regiónu zaujala až v arabskom Abú Dabí: Je vraj celosvetovým unikátom!

Živý kúsok Afriky v slovenskej škole

Škola disponuje i bohatou zbierkou pernatých dravcov a exotických vtákov, či dvoma akváriami, ktoré približujú biotopy afrických jazier Tanganika a Malawi. ,,Na škole chováme 43 dravcov. Máme napríklad supa bielohlavého, orliaka bielohlavého či orlov stepných, ktoré žijú v Mongolsku a na kazachských stepiach," vymenoval len niekoľko exemplárov Michal. V najbližšom čase chce škola rozšíriť svoju zbierku exotických vtákov, ktorú tvoria tri ary modrožlté a jeden žako sivý.

Jazykovo vybavení sokoliari

Aj napriek svojmu špecifickému zameraniu nezabúdajú na škole ani na ostatné predmety. ,,Sme štandardnou základnou školou porovnateľnou so všetkými inými školami v rámci Slovenska,„ hovorí riaditeľ. Žiaci dosahujú výborné výsledky nielen v oblasti sokoliarstva, ale aj v ostatných predmetoch či rôznych súťažiach a olympiádach. ,,Predmety slovenský jazyk a matematika máme posilnené o jednu vyučovaciu hodinu viac, ako nám určuje štátny vzdelávací program. Uvažujeme tiež nad posilnením anglického jazyka,“ podotkol riaditeľ. Deti totiž vďaka sokoliarstvu veľa cestujú do zahraničia, a tak anglický jazyk aj reálne potrebujú. Okrem anglického jazyka sa na škole vyučuje ešte ruský jazyk.

Kto nejde na koni, čaká ho špeciálny minibus

Rodičia, ktorí zapísali svoje deti do základnej školy v Štiavnických Baniach, oceňujú aj možnosť využívať školský minibus. Ide o vlastný systém dopravy na trase Banská Štiavnica – Štiavnické Bane. Kým na začiatku si škola vystačila s deväťmiestnym vozidlom, ktoré vozilo šesť detí, dnes disponuje vlastným školským autobusom, ktorý bezpečne domov z vyučovania dopraví až 52 školákov. Školu totiž navštevujú nielen miestne deti, ale aj deti z Banskej Štiavnice a okolitých dedín.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM