Barbara Dallosová Správy

Dominantu žiarskeho námestia zrejme čakajú zmeny: Mesto chystá nový koncept Bieleho domu!

Vysokú administratívnu budovu, ktorá je súčasťou panorámy Námestia Matice slovenskej, Žiarčania nenazvú inak ako Biely dom. Budova je už štyridsaťročná dáma a žiada si rekonštrukciu. Radnica premýšľa vo veľkom.

Ilustračný obrázok k článku Dominantu žiarskeho námestia zrejme čakajú zmeny: Mesto chystá nový koncept Bieleho domu!
Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Žiar nad Hronom plánuje vyhlásiť architektonickú súťaž na rekonštrukciu administratívneho komplexu, ktorú miestni poznajú ako Biely dom. Hlavným cieľom je podľa hovorcu Žiaru nad Hronom Martina Baláža získať koncept a ukázať, akým smerom by sa mesto pri rekonštrukcii budovy zo začiatku 70. rokov minulého storočia malo uberať.

Chcú mať koncept

,,Plánujeme niektoré rekonštrukčné zmeny, napr. výmenu okien na objekte mestského úradu, čo je prístavba bieleho domu, čiže administratívneho centra, ktorá je dominantou mesta Žiar nad Hronom. Aby sme náhodou do tej architektúry citlivo nezasiahli, tak sme sa rozhodli, že vytvoríme tomu celému akýsi koncept," priblížil Baláž.

Aktuálne mesto nemá prostriedky na komplexnú rekonštrukciu objektu, aj keď by si ju už vyžadoval, uviedol. ,,Napriek tomu chceme dať nejakú architektonickú podobu, aby to bolo do budúcna pripravené," podotkol s tým, že čiastkové rekonštrukcie, ako napríklad spomínaná výmena okien, by mala byť už v súlade s nejakou koncepciou.

Pomôcť má Slovenská komora architektov

Podľa Baláža už v tejto súvislosti oslovili aj Slovenskú komoru architektov, ktorá by mala byť mestu v tomto smere nápomocná. ,,Výsledkom súťaže by mala byť štúdia, ktorá bude prijatá na roky dopredu, a keď raz príde k tej rekonštrukcii, aby sme sa mali o čo oprieť," dodal Baláž.

Môže vás zaujímať:

Miliónový projekt po rokoch hotový: Ako to vyzerá v novom žiarskom centre a čo sa vlastne vnútri deje? FOTO

Bude sa vám zdať, že je to už večnosť: Momentky zo Žiaru a okolia na prelome tisícročí

Žiarska radnica prezradila, kde bude stáť ďalšia oddychová zóna: Zrejme budete prekvapení

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM