Barbara Dallosová Správy

Mohli sme byť aj Gottwaldovčania: Najzvláštnejšie názvy pre Žiar, z ktorých vám možno bude mykať kútikmi :)

Žiar je Žiarom už 61 rokov. Naše mesto bolo ale častované rôznymi menami, zvlášť bizarné boli niektoré nápady na jeho pomenovanie z budovateľských čias. Pozrite, akou históriou pomenovaní a možných pomenovaní si prešlo...

Ilustračný obrázok k článku Mohli sme byť aj Gottwaldovčania: Najzvláštnejšie názvy pre Žiar, z ktorých vám možno bude mykať kútikmi :)
Zdroj: Dnes24.sk

Pôvodný názov nášho mesta, Svätý Kríž, sa zmenil na Žiar nad Hronom 1. januára 1955. V hre boli ale aj iné názvy, ktoré dnes možno vyvolávajú úsmev. Čím všetkým si naše mesto prešlo do čias Kerestúra dodnes?

Cristus, Santa Crux, Szent Kerezt…

Kerestúr je spojenie maďarského ,,kerest“, teda kríž a ,,ur“ , čo je skratka pre panstvo. V týchto kerestúrskych časoch mal názov mnoho variantov. V kronike mesta sa píše: „Pomenovanie obce vyplýva z idealistikého svetonázoru cirkevnej hierarchie.Dos­vedčuje to i ďalší vývin a obmena pomenovania našej obce – Keresztúr – Cristus – Santa Crux – Szent Kerezt – Svätý Kríž – Heiligen Kreuz.“

Mohlo to byť inak

Až v roku 1920 sa stal Svätý Kríž oficiálnym názvom obce. Na mesto sa Svätý Kríž pretransformoval až v päťdesiatych rokoch, po postavení hlinikárne ktorá začala písať nové dejiny mesta. Nové priemyselné mesto si žiadalo aj nové meno. Návrhov bolo viac, no vďaka jednému sme dnes Žiarčania.

Medzi alternatívami mien pre naše mesto sa vyskytli aj iné návrhy. Minulý rok pátrala pri písaní odbornej práce po momentoch z našej histórie mladučká gymnazistka Caroline Turazová. Tú zaskočili názvy, akými chceli mesto pomenovať za budovateľských čias. V hre bolo napríklad Železnovo, Kyrov, Malinovské, Budovateľské, či Hronské Gottwaldovo.

Čítajte tiež: Ocenená gymnazistka Caroline (16) pátra po histórii Žiaru: Tieto zistenia vás posadia na zadok :)

Oheň – požiar – Žiar

Hronskogottwal­dovčania sa z nás ale napokon nestali. Dôvody, prečo je Žiar Žiarom, sú podľa záznamov z mestskej kroniky dva. Jeden z nich má podklad v názve horstva Veľký Žiar v Štiavnickom pohorí.

Ten druhý je menej poetický. Vo feudalizme prevládal na našom území systém ,,žiarového hospodárstva. Lesná pôda sa na ornú pretvárala jednoducho vypaľovaním. Zo Svätého Kríža, ktorý bol večne v plameňoch, vznikol Žiar nad Hronom. Názov nám teda dala podľa kroniky jednoduchá rovnica ,,oheň-požiar-žiar“.

Petícia za zmenu názvu

V roku 2007, kedy by už málokoho napadlo, že budeme ešte niečím iným než Žiarčanmi, vznikla zaujímavá petícia. Tá bojovala za zmenu názvu mesta. Signatári mali o novom mene pre Žiar jasnú predstavu. Podľa autorov petície bol názov Žiar nad Hronom obyvateľom nanútený počas socializmu a trval len niekoľko desaťročí, ale mestečko malo svoju slávnu históriu ako Sv. Kríž nad Hronom celých 880 rokov.

Ako uvádza kronika, vzhľadom na to, že mala petícia iba štyroch signatárov, samospráva ju akceptovať nemohla a mesto v ktorom žijeme, sa dodnes volá Žiar nad Hronom.

Môže vás zaujímať:

Veľkolepé oslavy mesta sa blížia: Žiarčania, pozrite si KOMPLETNÝ PROGRAM

Takto to celé začalo: Archívne FOTKY z výstavby žiarskeho závodu!

Prvomájové oslavy v období socíku: Pozrite si doteraz nepublikované zábery zo Žiaru

Špeciality svätokrížskych starých mám, na ktoré by bola škoda zabudnúť: 5 jedál, ktoré vás zaručene dostanú

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM