Barbara Dallosová Správy

Najväčšia žiarska akcia roka: Dátum a prvé info o jarmoku 2016

Žiarsky jarmok v modernej podobe oslavuje štvrťstoročie. Prinášame prvé info o akcii, ktorej návštevníci sa rátajú v desaťtisícoch.

Ilustračný obrázok k článku Najväčšia žiarska akcia roka: Dátum a prvé info o jarmoku 2016
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Naše mesto bolo známe jarmočnou tradíciou už v dávnej minulosti a v tomto trende pokračuje modernými Žiarskymi jarmokmi. Jarmok zostáva verný októbrovému dátumu, túto jeseň stará časť mesta ožije 6. až 8. októbra.

Minulý rok sa radnica pochválila tridsaťtisícovou návštevnosťou, ktorá robí z jarmoku počtom ľudí najväčšiu dlhodobo organizovanú akciu v meste. 25. ročník Žiarskeho jarmoku bude situovaný tradične okolo Svätokrížskeho námestia.

S odkazom na našu minulosť

Jarmok si užijeme v podobe, v akej ho poznáme, ako ale uviedol vedúci Kancelárie primátora mesta Martin Baláž, tento rok bude citeľnejší odkaz na našu históriu.

,,Keďže mesto oslavuje tento rok 770. výročie, tak bude trošku posilnená historická časť, napríklad viac remeselníkov medzi predajcami. Takisto v programe budú odkazy na toto výročie. Vychádzame z toho, že svätokrížske jarmoky boli významné a mestečko s nimi bolo spájané stovky rokov," priblížil Baláž.

Festival vína po tretí raz

Predminulý rok pribudla na Žiarskom jarmoku novinka v podobe vínneho stanu. Akási ,,akcia v akcii" s názvom Žiarsky festival vína sa osvedčila a tak si okrem neodmysliteľného burčiaku môžu návštevníci aj tento rok vychutnať aj kvalitné moky od profesionálnych vinárov.

,,Druhý ročník mal oveľa väčšie ohlasy ako prvý, ľudia už vedeli, o čo ide. Opäť teda očakávame veľký záujem ľudí, a verím, že aj vinárov," uviedol Baláž.

Novinkou tohto ročníka bude kulinárska lahôdka, pečený býk. Ten mal podľa Baláža veľký úspech na oslavách mesta a z dobroty nezostal ani kúsok.

Zmeny

O jarmoku sa tento rok v meste hovorilo viac než inokedy. Mesto totiž dostalo na stôl petíciu proti jeho konaniu v starej časti mesta a okolí. Signatárom petície z niekoľkých dôvodov prekážalo umiestnenie jarmoku. Mestská samospráva a petičiari nakoniec dospeli k dohode a jarmok napokon zostáva na mieste, kde sú naň Žiarčania zvyknutí.

Čítajte tu: Mesto sa stretlo s petičiarmi: Žiarsky jarmok čakajú zmeny

,,Nastanú určité zmeny v súvislosti s komunikáciou s bytovými spoločenstvami, čo sa týka kolotočov a napájania na elektrickú energiu. Akceptovali sme niektoré výhrady dotknutých bytových spoločenstiev," uviedol na margo situácie Baláž.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM