Martin Károly Samospráva

Názory obyvateľov samosprávu presvedčili: Mesto mení farbu osvetlenia

Žiarska samospráva sa rozhodla vymieňať výbojky na niektorých uliciach. Na žlté svetlo sa sťažovali viacerí obyvatelia mesta. Podľa nich nemá takú intenzitu, ako svetlo biele. Po časti Moysesovej ulice nasledovali Dubčekova a Ulcia Dr. Janského. Pribudú aj ďalšie?

Ilustračný obrázok k článku Názory obyvateľov samosprávu presvedčili: Mesto mení farbu osvetlenia
Zdroj: Dnes24.sk

Mesto avizovalo výmenu niektorých výbojok už v minulom roku. Vtedy sme vás informovali o tom, že na žiarskej autobusovej stanici sa množia prepady. Podľa policajných štatistík došlo v minulom roku k 13-tim prepadom v žiarskom okrese, z toho 11 z nich sa stalo priamo v Žiari nad Hronom. „Objasnených je takmer 55 % prípadov,“ osvetlila vtedy krajská policajná hovorkyňa Petra Vašková. Pozrite si celý článok TU: Na autobusovej stanici sa množia prepadnutia: Policajti sa rozhodli pre nové opatrenie!

Výmena osvetlenia pri bankách sa podľa primátora osvedčila

Mesto, podľa žiarskeho primátora Petra Antala, začalo s výmenou sodíkových výbojok (žlté osvetlenie) na metal-halogenidové výbojky na časti Moysesovej ulice, ešte v minulom roku. „Reakcie ľudí boli kladné, preto sme sa rozhodli aj pre výmenu na ďalších uliciach,“ hovorí Antal.

V priebehu minulého týždňa sa podľa neho, vymenili výbojky na Ulici Dubčeka a ďalšej frekventovanej Ulici Dr. Janského. Tú často využíva aj záchranná služba a je tu aj viacero prechodov pre chodcov.

Čo nás to stojí?

Výmena výbojok je podľa žiarskeho primátora realizovaná z ušetrených peňazí z minulého roku. „Doterajšia výmena nás stála približne 1400 eur,“ konkretizuje Antal. Vybraté žlté výbojky však podľa neho budú ešte v budúcnosti slúžiť ako náhradné.

Pribudnú ďalšie ulice?

Zatiaľ nie je plán, že budeme vymieňať ďalšie ulice. Ak sa to ale osvedčí, budeme o tom uvažovať,“ hovorí ďalej Antal. Práce podľa neho realizujú mestské Technické služby v rámci ich paušálu.

Pôvodné žlté osvetlenie bolo podľa Antala navrhnuté v projekte rekonštrukcie verejného osvetlenia. „Používa ho väčšina miest na Slovensku,“ dodáva na záver Antal.

Na projekt verejného osvetlenia žiarska samospráva použila 4 051 887,76 eura z úverových zdrojov. Obnova zahŕňala kompletnú výmenu technológie, zemné práce a rekonštrukciu povrchu časti chodníkov v žiarskej časti IBV.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM