Barbara Dallosová Správy

Nový dodávateľ priniesol nové pravidlá: Priplatia si Kremničania za teplo?

Pomaly to bude rok, čo sa hlavným dodávateľom tepla v Kremnici stala spoločnosť Stefe. S novými teplármi prišli zmeny. Firma sa pustila do rozsiahlych rekonštrukcií. Pohlo to aj s cenami.

Ilustračný obrázok k článku Nový dodávateľ priniesol nové pravidlá: Priplatia si Kremničania za teplo?
Foto: Slávka Kellová

Dodávok tepla a teplej úžitkovej vody sa ujala spoločnosť s rakúskym vlastníkom od 1.1. 2014. Zmeny začali Kremničania pociťovať najmä v lete, kedy sa Stefe pustila do výmeny tepelných rozvodov. Modernizácia priniesla nové rozvody, obyvatelia však museli pretrpieť leto v rozkopaných uliciach mesta. Čítajte TU.

Najhoršie majú za sebou

,,Nakoľko sme aj druhú etapu rekonštrukcie, pôvodne plánovanú na rok 2015 úspešne zrealizovali tohto roku, v blízkej budúcnosti neplánujeme rekonštrukcie väčšieho rozsahu,„ vysvetlila Zuzana Navrátilová z oddelenia marketingu a komunikácie Stefe. ,,V súčasnosti ešte prebiehajú práce na prepojení posledných kompaktných odovdzávacích staníc tepla (KOST) na nové predizolované rozvody, práce budú definitívne ukončene na jar 2015 finálnymi povrchovými úpravami,“ dodala na margo ďalších plánov.

Nové rozvody, nové ceny

Pri pohľade na rozsiahle rekonštrukčné práce sa núkala otázka, či firma, ktorá sa rozhodla investovať do oprav, upraví aj ceny. ,,Napriek vynaloženým nákladom na rekonštrukciu tepelných zariadení sa nemusia obyvatelia Kremnice obávať prudkého zvýšenia ceny tepla. Zmení sa len výška jednotlivých zložiek v cene tepla, ale celkový náklad na teplo, ktorý zaplatia za rok, nebude pri rovnakej spotrebe tepla vyšší ako v minulom roku," ubezpečoval obyvateľov ešte pred časom konateľ spoločnosti Vladimír Bella.

Ako to funguje?

Cena tepla zo zákona dvojzložková. Skladá sa z variabilnej zložky ceny tepla, ktorá sa fakturuje na základe skutočnej spotreby tepla nameranej určenými meradlami a obsahuje náklady, ktoré sú závislé od vplyvu počasia (nákup paliva, nákup tepla, elektrina..). Druhou je fixná zložka ceny tepla, ktorá v sebe obsahuje náklady, ktoré nie sú závislé od vplyvu počasia (opravy, odpisy , nájom, zákonné poplatky, fixné náklady na nákup tepla od iného dodávateľa…).

Kremnickým odberateľom tento rok stúpla len fixná zložka ceny. V tohtoročnej hladine by sa mala cena držať aj naďalej. Pozrite si porovnanie predpokladaných nákladov na cenu tepla v minulom a tomto roku:

Rok Fakturačná variabilná cena [€/kWh] s DPH Fakturačná fixná cena [€/kWh] s DPH
2013 0,0653 288,8344
2014 0,0550 311,6016

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM