Barbara Dallosová Kultúra

Obrovská pocta pre Kremnicu: Gagy sú podľa expertov jedným za najlepších festivalov v Európe

Festival humoru a satiry je už akousi značkou historického mestečka. Na sklonku leta do Kremnice kvôli gagom migrujú ľudia z blízka i ďaleka. Teraz sa Kremnickým gagom dostalo pocty aj od odborníkov.

Ilustračný obrázok k článku Obrovská pocta pre Kremnicu: Gagy sú podľa expertov jedným za najlepších festivalov v Európe
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Festival humoru a satiry Kremnické gagy bol v máji zaradený medzi najlepšie európske festivaly a poctený prestížnou značkou EFFE Label 2015–2016.

Rozhodla porota zložená z expertov

,,Toto medzinárodné označenie udeľuje nová medzinárodná platforma Európskej asociácie festivalov EFFE – Európa pre festivaly, festivaly pre Európu, ktorá spája významné podujatia na základe umenia, rozvoja umeleckých komunít a európskych hodnôt a súčasne pozýva profesionálov i bežných divákov z celého sveta objavovať a zapojiť sa do siete európskych festivalov," informoval riaditeľ festivalu Ján Fakla.

Medzinárodná porota zložená z národných expertov z celej Európy vybrala na základe prihlášok festivaly, ktoré najviac spĺňali požadované kritériá – vysokú umeleckú kvalitu, zapojenie miestnych umeleckých komunít a významný vplyv na národnej i medzinárodnej úrovni.

Tohtoročné gagy budú jubilejné

Značku EFFE získalo 761 festivalov z 31 európskych krajín. Zo Slovenska získalo právo používať toto označenie len šesť festivalov, okrem Kremnických gagov aj Divadelná Nitra, Bábkarská Bystrica, Melos-Étos, Allegretto Žilina a Istropolitana projekt. V lete vyjde aj on-line Guide to Europe’s Festivals, ktorý umožní kontakty a vytvorí európsku komunitu festivalov.

Európsky Festival humoru a satiry Kremnické gagy bude tohto roku jubilejný. V poradí 35. ročník sa uskutoční v posledný augustový víkend – 28., 29. a 30. augusta 2015. Dramaturgia festivalu sa zamerala na účasť najväčších slovenských a českých osobností a najlepších európskych, ale aj zámorských humoristov.

Čítajte tiež:

Kremnické gagy OBRAZOM: Takto vyzeral 34.ročník festivalu humoru a satiry!

Je to definitívne: Kremnica stratí jednu zo svojich najznámejších atrakcií, primátor hovorí o nevyužitej šanci

Foto: Kremnické gagy 2014

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM