Martin Károly Rôzne

Žiarsky športovec s Downovým syndrómom: V Monaku zažil obrovský úspech a stretol sa s princeznou!

Hoci Tomáš Valach trpí Downovým syndrómom, jeho vytrvalosť je jednoducho inšpirujúca. Každý deň chodí na žiarsku plaváreň, tancovať ale aj do kostola. Z olympiády priniesol už tri medaily, no jeho skromnosť dojíma mnohých. Prečítajte si príbeh húževnatého plavca, ktorý sa vie tešiť aj z maličkostí.

Ilustračný obrázok k článku Žiarsky športovec s Downovým syndrómom: V Monaku zažil obrovský úspech a stretol sa s princeznou!
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Už pred štyrmi rokmi sme vám priniesli článok o Tomášovi, ktorý vtedy vybojoval zlato na špeciálnej olympiáde na Malorke: Žiarčan s downovým syndrómom priniesol zlato z Malorky. Mladý športovec však nezaháľa a tentoraz sa môže popýšiť ďalšími dvomi medailami.

Na stupni víťazov

Pod záštitou Slovenského hnutia špeciálnych olympiád sa zúčastnil plaveckých pretekov v Monaku. Ako druhý sa umiestnil v disciplíne 50m kraul, bronz si vyplával v disciplíne 100m prsia. Preteky trvali od 27. do 30.marca tohto roku. Olympionici na ne cestovali letecky, mnohí z nich po prvýkrát.

Tomášov denný program v Monaku bol mimoriadne náročný. ,,Celé dni mali čo robiť, a na druhý deň vždy skoro vstávali“, hovorí pani Valachová. Napriek tomu sa Tomášovi podarilo ďaleko od domova podať medailový výkon.

Stretol aj monackú princeznú

Okrem športových úspechov si však veselý Tomáš priniesol aj mnoho zážitkov. Navštívil Monte Carlo, videl tamojšie exotické ulice plné zelene, a stretol sa aj s monackou princeznou Charlene, ktorá otvárala ceremoniál. ,,Stále svietilo slnko!“, teší sa chlapec, ktorého entuziazmus nám pripomína aké krásne je radovať sa z maličkostí.

Plavec, tanečník aj miništrant

Najväčšiu podporu Tomáš nachádza vo svojej mamine, ktorá mu pomáha zvládať jeho náročný program. ,,Tomáš stále niekde lieta, každé doobeda je v Doméne, chodí na plaváreň trénovať, tancuje, chodí do kostola…“ vysvetľuje pani Valachová. ,,Áno, ja som plavec, tanečník aj miništrant, mám veľa práce,“, pohotovo potvrdzuje Tomáš.

Hrdý športovec trénuje aj naďalej. ,,Má z toho obrovskú radosť, pri ďalšej príležitosti bude určite súťažiť“, dodáva na záver pani Valachová.

Barbara Dallosová

Tomáš Valach na stupni víťazov
8
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM