Barbara Dallosová Správy

Ohromný úspech žiarskych gymnazistov: Z toho, čo dali ľavou zadnou, by sa nejednému zatočila hlava!

Hŕstka študentov žiarskeho Gymnázia Milana Rúfusa dokázala, že keď sa chce, tak sa dá. Ani jeden z našich talentov, ktorý sa rozhodol prijať túto výzvu, nezostal bez povšimnutia odbornej poroty.

Ilustračný obrázok k článku Ohromný úspech žiarskych gymnazistov: Z toho, čo dali ľavou zadnou, by sa nejednému zatočila hlava!
Zdroj: Dnes24.sk

Stanovenie fluoridových iónov vo vode, pátranie po dobových fotografiách z nášho regiónu či architektúra žiarskych sídlisk. To sú len niektoré z tém, ktorým sa rozhodli venovať naši gymnazisti vo svojich prácach v rámci stredoškolskej odbornej činnosti, známej aj ako SOČ-ka. Úspech pritom zožala každá jedna z nich.

Žiaci stredoškolských ročníkov nášho osemročného gymnázia si tento rok mohli vyberať zo 17 rôznych odborov. 37. ročník SOČ sa konal 27. marca v Banskej Bystrici, v priestoroch Strednej priemyselnej školy J. Murgaša. Zo školského kola doň postúpilo šesť prác. Ocenenie si pritom odniesla každá jedna z nich a takmer všetky si tiež vyslúžili postup na celoštátne kolo do Piešťan. Tým sa žiarske gymnázium suverénne zaradilo medzi najúspešnejšie školy kraja.

,,Teší nás to o to viac, že po „generačnej“ výmene všetci menovaní sa venovali SOČ prvýkrát. Všetkým žiakom ďakujeme za výbornú reprezentáciu školy, úspešnú obhajobu práce a do celoštátneho kola im prajeme veľa chuti v príprave a úspechov pri obhajobe," zaželala úspešným študentom riaditeľka gymnázia Milana Rúfusa, Dana Paálová.

Pozrite si témy, ktoré mladým Žiarčanom zaistili ocenenia, i mená, ktoré za nimi stoja.

  • Odbor 03– Chémia, potravinárstvo, študentky kvinty, Viktória Piatriková a Kristína Gallová, Stanovenie fluoridových iónov vo vode pomocou N2-fenylsemikarbazónu izatínu (2. miesto, postup na celoštátne kolo)
  • Odbore 06 – Zdravotníctvo a farmakológia Kristína Jelžová z 2.C, Pôsobenie Puškvorca obyčajného na fajčiarov. (3.miesto)
  • Odbor 13 – História, politológia, právne vedy Ivka Mokrá, Petra Plankenbüchlerová a Juliana Dobrotková z 3.B, Osvetová činnosť biskupa Moysesa v Sv. Kríži nad Hronom. Je stav majera Kupča dôstojnou pamiatkou na Moysesa? (1.miesto, postup na celoštátne kolo)
  • Odbor 13 – História, politológia, právne vedy Dominika Ježová z 1.B, História Veľkého Poľa v 20. storočí zachytená na dobových fotografiách (2. miesto, postup na celoštátne kolo)
  • Odbor č. 16 Teória kultúry, umenie, umelecká, odevná tvorba Caroline Turazová a Sabína Fronková z kvinty, Architektúra sídliska v Žiari nad Hronom. Domové znamenia. (1.miesto, postup na celoštátne kolo)
  • Odbor č. 17 – Pedagogika, psychológia, sociológia to boli Matúš Sedliak a Miriam Marková z 3.B., Projekt „Máš právo to vedieť“ (2. miesto, postup na celoštátne kolo)

Čítajte tiež:

Študenti a študentky rozhodli: Toto je najobľúbenejší učiteľ žiarskeho gymnázia!

Obľúbený matikár Ján Adámik (62): Dnešná mládež nie je skazená, len ju netreba stále poučovať!

Známa žiarska telocvikárka a trénerka Miroslava Mesárošová: Nerada vidím študentov vysedávať po krčmičkách!

Ani jedna z prác mladých Žiarčanov nezostala bez povšimnutia
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM