Barbara Dallosová Rôzne

Partizán so sovietom v objatí či povstalecký kanón: 5 miest v Žiari, kde bývalý režim nechal podpis, poznáte ich? FOTO

Okolo niektorých možno chodíte každý deň... Viete, kde v Žiari nájdete partizána vrúcne objímajúceho sovietskeho vojaka, autentické delo, či iné objekty s puncom minulého režimu? Pozrite si ich na fotkách.

Ilustračný obrázok k článku Partizán so sovietom v objatí či povstalecký kanón: 5 miest v Žiari, kde bývalý režim nechal podpis, poznáte ich? FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Súsošie rodiny

Súsošie na podstavci nesúce názov Život v mieri dlhé roky stálo v centre mesta pred budovou pošty. Dnes už má žiarske námestie inú tvár, sochárske dielo z pieskovca z dielne akademickej sochárky Kláry Patakiovej ale z mesta nezmizlo. Pred niekoľkými rokmi ho presťahovali pred budovou Súkromnej strednej odbornej školy technickej na Ul. Dr. Janského.

Typický výjav

Medzi typický socialistický výjav patrí figurálny nástenný reliéf v interiéri ?Oslobodenie" vo vstupnej časti bývalého Závodného klubu ROH Partizán, dnes Domu kultúry. Hliníková plastika je, rovnako ako Patakiovej súsošie, súčasťou Zoznamu nehnuteľných pamätihodností mesta Žiar nad Hronom. Reliéf akademického sochára Ludwika Korkoša bol odhalený v roku 1961 pri otvorení novej budovy závodného klubu. Je umiestnený na stene a predstavuje tri skupinky ľudí – vítanie vojaka, skupinu pracujúcich a dvojicu žien s holubicou

Zbratenie sa

To je názov nástenného reliéfu, okolo ktorého možno prechádzate denne. Umiestnený je v centre mesta, na vonkajšej stene budovy Okresného úradu na námestí. Hliníkový reliéf bol odliaty v žiarskom závode v roku 1970. Zobrazuje objímajúcich sa sovietskeho vojaka a partizána, ktorý je kópiou diela Karla Pokorného „Zbratanie sa“. Bol odhalený pri príležitosti 25.výročia oslobodenia mesta Žiar nad Hronom sovietskymi vojskami a na počesť padlým v II.svetovej voj­ne.

Kanón povstaleckej armády

Pamätník oslobodenia, poľný kanón osadený na betónových podstavcoch, je pamiatkou na oslobodenie mesta. Kanón, ktorý mnohí Žiarčania nazývajú jednoducho delo, je umiestnený v malom parku na v časti IBV. Ako sa píše v zozname pamätihodností, dovezený bol z VÚ Nové Mesto nad Váhom v roku 1964 k výročiu SNP. Tento typ kanónov bol vo výzbroji povstaleckej armády v SNP a bol použitý aj pri obrane mesta Svätý Kríž nad Hronom.

Socha Ladislava Exnára

Socha Ladislava Exnára bola slávnostne odhalená 29.8. 1963. Podoba významného predstaviteľa protifašistického odboja a partizánskeho veliteľa jednotky Sitno stojí pred Základnou školou, takzvanou jednotkou, na Ul. Dr. Janského.

Môže vás zaujímať:

Žiar oslavuje, ukážte, akí ste lokálpatrioti: 10 zásadných dátumov, ktoré by ste mali poznať

Mohli sme byť aj Gottwaldovčania: Najzvláštnejšie názvy pre Žiar, z ktorých vám možno bude mykať kútikmi :)

Špeciality svätokrížskych starých mám, na ktoré by bola škoda zabudnúť: 5 jedál, ktoré vás zaručene dostanú

Takto to celé začalo: Archívne FOTKY z výstavby žiarskeho závodu!

Miesta v Žiari, kde bývalý režim nechal svoj podpis
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM