Barbara Dallosová Správy

Plavecký v Kremnici je napustený, kúpať sa však nedá: Čo je za tým a prečo už nemáme žlté šnúrky na plavkách?

Kremnické kúpalisko je otvorené už niekoľko dní, na plávanie v hlavnom bazéne si ale budeme musieť ešte chvíľu počkať. Za všetkým je voda. Práve kvôli tej sa z kúpaliska Katarína kedysi odchádzalo zo zažltnutými plavkami, spomínate? Zisťovali sme, čim to bolo...

Ilustračný obrázok k článku Plavecký v Kremnici je napustený, kúpať sa však nedá: Čo je za tým a prečo už nemáme žlté šnúrky na plavkách?

Minulý rok kvôli oprave potrubia a elektrických káblov kremnické kúpalisko vynechalo sezónu, tento rok sa vrátilo do ponuky kúpalísk regiónu. Svoje brány otvorilo druhý prázdninový deň, avšak bez plaveckého bazéna, ktorý ešte prechádzal rekonštrukciou. Hoci dnes už plavecký bazén napustený je, kúpať sa v ňom stále nedá. To sa dotklo i vstupného, ktoré je do sprístupnenia všetkých bazénov znížené. Čítajte TU.

Uvarili by sme sa

To je dôvod, prečo veľký bazén návštevníci využívať nemôžu, aj keď voda v ňom už je. ,,Momentálne má voda v plaveckom bazéne 50°C. Vodu chladíme tak, že ju nasajeme do takého systému, ktorý ju potom vstrekuje naspäť do bazéna, čím sa voda ochladzuje," hovorí prevádzkar Martin Poláček s tým, že optimálnych 26°C by mala voda mať koncom týždňa, kedy by sa v nej mohli okúpať i prví návštevníci.

Žlté šnúrky na plavkách sú minulosťou

Niektorí si možno pamätajú železitú vodu hnedožltej farby, z ktorej si návštevníci odnášali suvenír v podobe zažltnutých šnúrok na plavkách. Tento fenomén kremnického kúpaliska spred niekoľkých rokov je dnes minulosťou.

Spôsobený bol podľa majiteľa kúpaliska Jozefa Miča tým, že voda čerpaná z bane sa kedysi vôbec nefiltrovala. ,,Tá voda je sama o sebe železitá a pri strete s kyslíkom zreaguje tak, že chytí až hnedú farbu. Dnes sa ale voda samozrejme filtruje. Prichádza do technického bazéna, odtiaľ je prehnaná cez viacero filtrov a až potom ju púšťame do bazénov," vysvetľuje Mičo.

Poznali ju i baníci pred sto rokmi

I vďaka vode s liečivými účinkami patrí kúpalisko Katarína medzi obľúbené v regióne. Jej zdrojom je banský štrukturálny vrt ležiaci južne od samotného kúpaliska. Blahodárne účinky teplej minerálnej vody priaznivo vplývajú na pohybové i nervové ústrojenstvo. Tie poznali už pred sto rokmi i tunajší baníci.

Čítajte tiež:

Kremnické kupko si uctilo darcov vstupom GRÁTIS počas celej sezóny: To sa u nás len tak nevidí!

Čas na pláži sa dá tráviť aj aktívne: Možnosti športového vyžitia ponúkne kremnické aj žiarske kupko!

Koľko zacvaká dospelý, koľko študent a kto má zľavu? PREHĽAD tohtoročných cien na kúpaliskách v Žiari a okolí

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM