Barbara Dallosová Správy

Poslanci zasadnú nad Antalovým platom: Koľko má po novom brať prvý muž mesta?

Žiarski mestskí poslanci majú hlasovaním rozhodnúť o plate primátora Petra Antala. Čiastka, ktorá mu každý mesiac pribudne na účte, by mala byť po novom vyššia. Čítajte, o koľko si má primátor prilepšiť.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci zasadnú nad Antalovým platom: Koľko má po novom brať prvý muž mesta?
Zdroj: Dnes24.sk

Poslanci dostanú na stôl návrh o plate primátora. Ten je totiž jedným z bodov decembrového (10.12.) Zasadnutia mestského zastupiteľstva.

Toľkoto má teraz

Naposledy sa plat Petra Antala pohol pred pár mesiacmi. Poslanci mu ho schvaľovali po jeho znovuzvolení do funkcie v novembrových komunálnych voľbách. Suma, ktorú odvtedy dostáva mesačne prvý muž mesta, je 3 472 eur v hrubom.

Hoci sumu, ktorú si každý mesiac pripíše na účet hlava mesta musia odsúhlasiť poslanci, nie je to celkom v ich rukách. Primátorský plat sa musí schvaľovať zo zákona.

Podľa čoho sa počíta primátorský plat?

Zákon ukladá plat primátora ako súčinom priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve vyčíslenej na základe údajov Štatistického úradu (ŠR) SR za predchádzajúci kalendárny rok a násobku 2,53 – 6. Takto vypočítaný plat sa zaokrúhľuje na celé euro nahor.

,,Priemerná mesačná mzda zamestnanca v národnom hospodárstve v SR bola v roku 2014 podľa ŠR vo výške 858,00 eur. Na základe uvedeného plat primátora mesta je 2 171,00 eur. Takto určený plat primátora mesta sa zvyšuje podľa § 4 ods. 2 zákona č. 253/1994 Z.z. o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest v znení neskorších predpisov o 66,5 % s tým, že takto vypočítaný plat sa zaokrúhli na celé euro nahor," uvádza sa v materiáli.

Prilepší si o viac než stovku

Podľa týchto výpočtov by mal byť po novom mesačný plat primátora mesta spolu 3 615 eur v hrubom. Oproti čiastke ktorú zarába teraz, teda 3 472, si teda Peter Antal po schválení materiálu prilepší o 143 eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM