Barbara Dallosová Správy

Vyzývanie k mučeniu a orgiám: Tak vidia metalový festival kádeháci, tu je kompletný list!

Petícia zo stovkami podpisov, pohoršení obyvatelia i zástupcovia cirkvi, polemiky o politickom strategovaní. Plánovaný metalový festival spôsobil už veľa rozruchu. Kresťanskí demokrati sa k nemu vyjadrili v otvorenom liste, list od novobanskej mládeže dostal aj primátor, ktorý festival schválil.

Ilustračný obrázok k článku Vyzývanie k mučeniu a orgiám: Tak vidia metalový festival kádeháci, tu je kompletný list!
Zdroj: Dnes24.sk

Mela okolo festivalu pokračuje

Zatiaľ čo odporcov festivalu pribúdalo, organizátori videli problém v politike. ,,Ľudia, ktorým na tom záleží, spravili z toho hystériu, dali to do politickej roviny a miešajú tam také veci, ktoré by tam ani nemali byť. Politiku, kresťanstvo, útoky na cirkev," podotkol pred časom organizátor festivalu Peter Beťko.

Článok okamžite vyvolal búrlivú diskusiu, názory občanov čítajte tu: Poriadna hádka na Facebooku kvôli festivalu : Metalisti si to rozdali s cirkevníkmi!

List dostal aj primátor

Primátor Havran ale festival prekvapivo odobril, na čo signatári petície podali podnet na okresnú prokuratúru. O ťahaniciach okolo kontroverzného festivalu sme písali v článku: Metalový festival rozhádal mesto: Signatári petície kričia nie, primátor tvrdí, že sa konať bude!

List si okrem organizátorov našiel aj samotný primátor. Nie však od zástupcov cirkvi, ale od mládeže z Novej Bane, čítajte:

Vážený pán primátor!

Obraciame sa na Vás vo veci pripravovaného festivalu Gothoom Open Air Fest 2014. Chceme vyjadriť znepokojenie ohľadne jeho realizácie v Novej Bani. Dôvodom je zamýšľaná účasť kapiel, ktoré verejne propagujú násilie, sexuálnu zvrátenosť a v ich vystúpeniach dochádza k znevažovaniu náboženských symbolov. Vzhľadom na veľké množstvo negatívnych ohlasov k podujatiu sme sa rozhodli v mene novobanskej mládeže Vás na tieto skutočnosti upovedomiť. Zároveň Vás vyzývame, aby ste z Vašej pozície zabránili uskutočneniu uvedeného festivalu v našom meste. Prosíme Vás aj o informovanie o Vašom postupe v tejto veci.

Ďakujeme
Mládež z Novej Bane

KDH: Vyzývajú ku ,,grcaniu na kríž"

K téme sa vyjadrilo aj KDH. Prinášame Vám prepis listu, ktorý hnutie adresovalo organizátorom festivalu:

Vážený pán Beťko!

Za okresnú radu Kresťanskodemo­kratického hnutia a na základe početných podnetov zo strany našich voličov si Vás dovoľujeme týmto listom osloviť ohľadne Vami pripravovaného festivalu Gothoom 2014.

Ako Vám je už iste známe, tento festival viac rokov vyvoláva nevôľu u veľkej časti obyvateľov Novej Bane. Mnohým prekáža hluk, iní majú dojem, že festival má satanistický podtón. Vy sami ste sa vo verejných vyjadreniach od satanizmu dištancovali. Napriek tomu skupiny, ktoré ste pozvali, otvorene propagujú vo svojich textoch myšlienky a praktiky satanizmu.

Kapely Hypocrisy, Belphegor, Fleshgod Apocalypse a niektoré ďalšie vo svojich textoch priamo vyzývajú k násiliu, mučeniu, orgiám, ,,grcaniu na kríž“ a pod. Vo videoklipoch a aj počas stage preformance dochádza k páleniu krížov, zobrazovaniu ponižovania symbolov kresťanstva, zvolávania prekliatí a.t.ď. (napr. piesne Let the knife to the work, Lucifer Incestus, The Violation, Vomit on the cross a mnohé ďalšie).

Chceme Vás preto vyzvať k zváženiu realizácie Gothoom festivalu v prostredí Novej Bane v takej podobe, ako je naplánovaný. Uvedené skutočnosti sa dotýkajú jednak morálneho presvedčenia mnohých občanov a zároveň sa domnievame, že propagácia uvedených hodnôt je v rozpore zo zákonmi SR (nabádanie k násiliu, hanobenie náboženských symbolov). Rozsahom a konaním vo verejnom rekreačnom prostredí sa Gothoom festival podľa nás vymyká z rámca súkromných podujatí. Preto Vás chceme požiadať o prehodnotenie Vášho zámeru. Verejná mienka občanov v meste nie je tomuto podujatiu naklonená.

Veríme, že naše námietky a názory občanov, ktorých zastupujeme vezmete na vedomie s náležitou vážnosťou."

S úctou
Ing. Michal Motyka
Predseda OR KDH v Žarnovici

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM