Katarína Reiterová Samospráva

Na opravy výtlkov mesto dalo už 10 000 €, ktoré sú najviac poškodené ulice?

Mesto Žiar začalo opravovať výtlky na miestnych komunikáciách už začiatkom februára. Práce sa však museli kvôli návratu zimy na čas pozastaviť. Do dnešného dňa na opravy výtlkov však zaplatili už 10 tisíc eur. V pláne je 120 tisíc eur

Ilustračný obrázok k článku Na opravy výtlkov mesto dalo už 10 000 €, ktoré sú najviac poškodené ulice?
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

V opravách sa po prestávke pokračovalo od polovice marca a od začiatku apríla sa cesty asfaltujú v závislosti od počasia. Ako uviedol hovorca mesta Martin Baláž, celková suma vynaložená na opravy výtlkov bude známa až po dokončení prác. Zatiaľ to je 10 000 eur. Mesto však bude mať v tomto roku na opravu svojich komunikácií pravdepodobne až 120 tisíc eur.

„V tomto roku máme v rozpočte vyčlenených na opravu mestských komunikácií 80 000 eur. Keďže silná zima napáchala značné škody, zastupujúci primátor Peter Antal plánuje získaný príspevok od TS, a.s. v hodnote približne 30 000 eur použiť taktiež na túto oblasť, čiže ju navýšime na 120 000 eur,“ povedal nám hovorca mesta Martin Baláž.

Tieto ulice sú samý výtlk

Pracovníci mestského úradu pravidelne v priebehu roka monitorujú a posudzujú stav miestnych komunikácií, ktorých prípadnú opravu či rekonštrukciu realizujú mestské Technické služby. „Na opravu určenú časť vozovky vyrežeme, vybúrame poškodené časti, vzniknutú plochu vyčistíme a natrieme penetračným náterom. Takto pripravenú plochu vyplníme horúcou asfaltobetónovou zmesou a uvibrujeme na požadovanú hrúbku,“ vysvetlil opravu vedúci úseku údržby technických služieb Ľubomír Kupči.

Po zime boli v meste najviac poškodené ulice Jilemnického, Tajovského, Bernolákova, Chrásteka, Dr. Jánskeho, Andreja Kmeťa, Hviezdoslavova, Andreja Hlinku a Štefana Moyzesa. „Opravovať výtlky budeme počas nasledujúcich mesiacov, ale prednostne opravíme ulice po trase štvrtého ročníka žiarskeho polmaratónu, teda Ulicu M. R. Štefánika, Dukelských hrdinov, Andreja Kmeťa, Hviezdoslavovu, Jilemnického, Tajovského, Dr. Jánskeho a Svätokrížske námestie,“ doplnil Kupči s tým, že opravy výtlkov na Ulici SNP, po ktorej tiež vedie trasa polmaratónu, opraví žiarska regionálna správa ciest. Mestský polmaratón sa uskutoční 25. mája.

Po cestách chodníky

Ako už dávnejšie avizovala žiarska samospráva, po opravách výtlkov budú nasledovať opravy najviac poškodených chodníkov v meste, ktoré budú tiež realizovať mestské Technické služby. Samospráva na tieto opravy prioritne použije finančné prostriedky získané práve od dodávateľa prác.

Okrem pracovníkov technických služieb môžu na výtlky upozorniť aj samotní občania mesta, a to zaslaním e-mailu zastupujúcemu primátorovi či komentárom na Facebooku. „Pre nás je dôležitý názor občanov a práve oni nám môžu zasielať tipy na chodníky, ktoré vnímajú ako problémové,“ povedal Antal a dodal, že takto už na výtlky upozornila približne dvadsiatka občanov, ale aj predsedovia bytových spoločenstiev.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM