Barbara Dallosová Správy

Žiarski školáci sledovali zatmenie aj cez podomácky vyrobený ďalekohľad: Detské tváre v nemom úžase! FOTO

Len pred pár chvíľami nad našimi hlavami vrcholilo čiastočné zatmenie Slnka. Pozorovali ho aj žiaci žiarskej prvej základnej školy. Špeciálny ďalekohľad, ktorý im to umožnil, vyrobil vlastnoručne jeden z učiteľov.

Ilustračný obrázok k článku Žiarski školáci sledovali zatmenie aj cez podomácky vyrobený ďalekohľad: Detské tváre v nemom úžase! FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Žiarčania nevšedný jav na oblohe pozorovali zo svojich okien, z krajskej hvezdárne, ale aj zo školských dvorov. Slnko sa však neskrylo úplne. Pás úplného zatmenia, teda pás totality, prechádzal Severným Atlantikom južne od Islandu, ďalej cez Faerské ostrovy, Špicbergy, Severný ľadový oceán, Arktídu a skončí pri Severnom póle. Z nášho územia sa dalo zatmenie pozorovať len ako čiastočné, pri ktorom z nášho pohľadu prekryl Mesiac približne 60% plochy Slnka. Úkaz vrcholil krátko pred jedenástou.

Ďalekohľad si požičiavať nemuseli

Vesmírne divadlo si dnes užili aj školopovinní Žiarčania. Ako už včera avizoval riaditeľ Krajskej hvezdárne a planetária Peter Augustín, zatmenie sa sledovalo nielen priamo zo žiarskej hvezdárne, ale aj z niekoľkých základných škôl. Na tie vyslalo planetárium svojich zamestnancov.

Na prvej základnej škole na Ul. Dr. Janského však odbornú pomoc pri sledovaní úkazu nepotrebovali. Učiteľ fyziky, techniky a etiky, Bohuš Príhoda je totiž aj astronomickým nadšencom. Špeciálny ďalekohľad, ktorý žiakom premietol obraz zatmenia, planetárium zapožičiavať nemuselo.

,,Zhotovil som ho sám," ukazuje učiteľ na komplikovane vyzerajúci prístroj. ,,Je to amatérska výroba, ale pre mňa to bohato stačí. Beriem si ho so sebou keď idem na nejakú expedíciu. No a takýmto spôsobom to sprístupňujem aj žiakom našej školy. Pozorujeme vždy všetko čo sa dá, sledovali sme aj prechod Venuše popred disk Slnka,“ vysvetľuje fyzikár, ktorý na škole vedie aj astronomický krúžok.

O okuliare bola bitka

Okrem obrazu premietnuného pomocou ďalekohľadu mohli žiaci pozorovať zatmenie aj priamo na oblohe cez špeciálne okuliare. Medzi nekoľkými skupinkami školákov ich kolovalo len pár kusov, takže bol po nich poriadny dopyt.

,,Cez tie okuliare je to super vidno!„ reagovala Isabela (13), len čo si ich zložila z nosa. ,,Nič podobné som ešte nevidela, ani na obrázku. Prvý raz včera v telke, keď dávali, že to bude,“ hovorí Isabelina kamarátka Barbora (12). Na otázku, či vie, kedy bude najbližšie úplné zatmenie Slnka, reagovala školáčka pohotovo: ,,Viem, že o veľa rokov. Až 2100 aj niečo."

Za pravdu jej dáva aj astronóm Peter Augustín. ,,Najbližšie úplné zatmenie z územia Slovenska uvidíme až v roku 2135,“ vysvetlil pre náš portál pred časom v rozhovore astronóm.

Mnohí žiaci sa pokúšali zatmenie zvečniť, hoci len pomocou smartfónov, ktoré mali po ruke. Pokúšali ste sa o niečo podobné? S nami totiž môžete za jedinú fotku zatmenia niečo získať! Čítajte VIAC.

Školský dvor sa na chvíľu stal astronomickou pozorovateľňou
22
Galéria
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM