Barbara Dallosová Správy

Ďalšia páka mesta na osadu Pod Kortínou: Rómske občianske hliadky majú byť predĺženou rukou polície

Rómska osada na konci mesta robí vrásky obyvateľom aj samospráve. K terénnym sociálnym pracovníkom teraz pribudnú špeciálne hliadky. Zložené sú z Rómov, školiť ich budú policajti. Čo budú vlastne hliadkari v osade robiť? Čítajte...

Ilustračný obrázok k článku Ďalšia páka mesta na osadu Pod Kortínou: Rómske občianske hliadky majú byť predĺženou rukou polície
Foto: Barbara Dallosová

S problémami v nelegálnej osade Pod Kortínou bojuje mesto už roky. Na približne štyri stovky Rómov, ktorí v nej žijú, pravidelne dohliada mestská polícia. Dôležitú úlohu zohrávajú tiež terénni sociálni pracovníci. Teraz k nim pribudne ďalšia posila. Zo šiestich Rómov priamo z komunity sa sformovali špeciálne hliadky.

Hliadkovať a hlásiť

Rómske občianske hliadky sú sformované z Rómov priamo z komunít. Ich priamym nadriadeným bude náčelník mestskej polície. S tou budú úzko spolupracovať. Podľa primátora mesta Petra Antala nebudú mať kompetencie zasahovať, budú ale sondovať priamo v komunite a všetko hlásiť polícii. ,,Budú neustále monitorovať, dohliadať na poriadok, snažiť sa predchádzať vzniku konfliktov a vzniknuté konflikty hlásiť mestskej polícii. Ich úlohou bude vlastne zachytávať negatívne javy ešte v ich počiatku," vysvetlil dnes na tlačovke primátor.

Hliadky by mali svoju činnosť odštartovať už onedlho. V súčasnosti jej členovia prechádzajú školeniami.

Od rána do noci

Hliadky sa budú počas pracovného týždňa medzi Rómami pohybovať takmer nepretržite, s výnimkou nočných hodín. ,,Členov hliadky je šesť, hliadkovať budú vo dvojiciach. Budú sa striedať a od šiestej hodiny rána do desiatej hodiny večer bude vždy jedna hliadka v teréne,„ upresnila Miriam Mezeiová z Odelenia sociálnych vecí žiarskeho MsÚ. Členovia hliadok budú podľa Mezeiovej rozlíšiteľní uniformou. ,,Budú mať jednotné oblečenie,“ dodáva.

Čo na to Rómovia?

Rómovia z osady sú podľa primátora s novinkou oboznámení. ,,Vedia o tom, niektorí z nich sa aj zapojili do výberového konania," hovorí. Budovaniu rešpektu u hliadok by malo pomôcť to, že aj ich členovia sú priamo z komunít. 23-ročný novopečený hliadkar Valér Šarközi sa tejto výzvy nebojí. ,,Nestretol som sa s negatívnymi reakciami. Väčšina týchto Rómov nás pozná, a vedia, že im nechceme ublížiť. Pravdou je, že pomôže aj to, že sme tiež Rómovia. Nebudeme fungovať ako verejní činitelia, ale ako priatelia. Riešiť problémy už v zárodku a jednoducho pomáhať," hovorí o svojej novej práci Šarközi.

Na otázku, na čo sa plánujú vo svojej práci zamerať najviac, Šarközi odpovedá: ,,Tých problémov je samozrejme veľa. Čierne skládky, neporiadok, konflikty… Veľmi dôležité sú tiež deti. Tie majú chodiť do školy a nie držať sáčok s toluénom."

Čítajte tiež: Namiesto cumľu sáčok a toluén: Vek fetujúcich detí sa v žiarskej osade nebezpečne znižuje!

Mesto predstavilo nový projekt: Pod Kortínou budú rómske občianske hliadky
4
Galéria
Foto: Barbara Dallosová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM