Barbara Dallosová Správy

Dezorientovaná divá zver ohrozuje vodičov: Môže za to nový obchvat Žiaru?

Podľa niektorých áno. Výstavba R2-ky vraj narušila zvieratám prirodzené teritórium. Pozrite, čo si o tom myslí odborník.

Ilustračný obrázok k článku Dezorientovaná divá zver ohrozuje vodičov: Môže za to nový obchvat Žiaru?
Zdroj: TASR

Zrážky áut s divou zverou v našom regióne nie sú ničím neobvyklým. Niektorí obyvatelia mesta ale majú pocit, že ich počet stúpol od istého okamihu. Tým by podľa nich malo byť otvorenie obchvatu R2.

Pomýlená zver?

Po nedávnom strete Fordu s divou zverou, ktorá mu vbehla do cesty v neďalekej obci Lovča (27.12.2014), komentovali udalosť na svojej facebookovej stránke pracovníci odťahovej služby, ktorí boli na miesto privolaní.

,,Nový obchvat Žiaru narušil teritórium lesnej zveri, ktorá je dezorientovaná a hľadá si nové cestičky. Zver je natoľko zblbnutá, že prebieha na netradičných miestach a v netradičných časoch," zverejnila na svojom facebooku Odťahová služba Havariatrans Žiar nad Hronom.

S odťahovkármi súhlasí aj obyvateľ Lovče Jaroslav. ,,Tak v okolí Žiaru s tým bol vždy problém podľa mňa. Smerom na Lovču často stretnem dáke svietiace oči pri ceste a smerom na Hliník nad Hronom za priemyselnou už ani nehovorím. Teraz ich tam bude duplom toľko, keď im odrezali kus zeme obchvatom," myslí si Jaroslav.

Poľovníci vidia riešenie

Podľa slov Miroslava Garaja z Okresnej poľovníckej komory (OKP) Žiar nad Hronom ide skôr o hľadanie potravy, než o obchvat. ,,Nieje to nič výnimočné, že lesná zver prebehuje cez pozemné komunikácie. Môžeme povedať, že sa jedná o potravnú migráciu alebo migráciu lesnej zveri počas ruje, ale v tomto ročnom období to bude skôr potravná migrácia," vysvetľuje Garaj.

,,Je však na škodu veci, že sa pri projektovaní líniových stavieb neuvažuje s výstavbou biokoridorov," hovorí o možnom riešení problému.

Čítajte tiež: Prekvapení lyžiari v Kremnických vrchoch: Cestu im skrížil vlk!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM