Katarína Reiterová Rôzne

Investori Retail boxu: Projekt Malej Európy je už nereálny!

Ešte v stredu na tlačovke nám spoločnosť KLM estate, a.s. predložila projekt nového obchodného centra, ktoré má stáť v Žiari na Ulici A. Kmeťa pri cirkevnej škole. Toto však nie je jediné obchodné centrum, ktoré má v meste vyrásť. Projekt Malej Európy je rozbehnutý.

Ilustračný obrázok k článku Investori Retail boxu: Projekt Malej Európy je už nereálny!
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Nové obchodné centrum Retail box (predaj v malom či maloobchodný predaj, poz. redakcie) bude stáť na pozemku s rozlohou 9 tisíc metrov štvorcových. Predajná plocha bude zaberať 2900 metrov. Investor sľubuje asi 50 pracovných miest a obchody ako supermarket COOP Jednota, PLANEO Elektro, PEPCO, CCC Boty. V komplexe podľa investora nebude chýbať ani drogéria či predajňa hračiek. „Pred niekoľkými dňami sme podali žiadosť o vydanie územného rozhodnutia na stavbu obchodného centra,“ povedal Vladimír Buček, predseda predstavenstva KLM estate, a.s. Plánované otvorenie obchodného centra je na október tohto roku, stavať by sa malo už od mája.

Viac nájdete v našom článku: V meste má vyrásť nové obchodné centrum, pozrite si vizualizáciu

Stavebné povolenie ešte nie je právoplatné

V hre je však stále aj projekt Malej Európy. Ako sme písali v našom článku ešte koncom januára tohto roku, projektu Malá Európa vydal žiarsky stavebný úrad stavebné povolenie. „Stavebné povolenie ešte nenadobudlo právoplatnosť, účastník konania podal odvolanie,“ potvrdila nám dnes vedúca Stavebného úradu v Žiari nad Hronom Dagmar Szarvašová. O ďalšom osude Malej Európy bude teda rozhodovať Obvodný úrad v Banskej Bystrici.

Malá Európa alebo oficiálne Shopping park Žiar nad Hronom má mať, podľa projektu na stránke spoločnosti Tatra Real, približne 3 000 metrov štvorcových obchodnej plochy a 120 parkovacích miest. Stavať sa podľa plánov investora malo začať už v rokoch 2010 až 2011.

Čačko o Malej Európe: Môžu to rovno zabaliť

Podľa predsedu predstavenstva KLM real estate, a.s. Vladimíra Bučka je však výstavba Shopping centra nereálna: „Dnes už nie je doba na budovanie veľkých obchodných centier, skôr je priestor pre retail, preto sme možnosť stavať pri MsKC zamietli a vybrali sme si tento pozemok, na Ulici A. Kmeťa, ktorý je veľmi dobre umiestnení, blízko obyvateľstva či blízko autobusovej stanice,“ povedal nám Vladimír Buček a na otázku, či vidí v Shopping parku konkurenciu dodal: „Myslím si, že stavať shopping centrum v meste, ktoré má toľko obyvateľov a takú kúpyschopnosť ako Žiar je v dnešnej dobe úplne nereálne.“

Rovnaký názor má aj Rastislav Čačko, predseda predstavenstva Royal Invest, a.s., ktorý sa spolu s Bučkom zúčastnil stredajšej tlačovky k výstavbe Obchodného centra: „Pred piatimi rokmi by som si projekt Malej Európy vedel predstaviť, teraz nie.“ Podľa Čačka by tento projekt mohol prežiť, ale v inej podobe. To by však súviselo so zmenou územného plánu. „Môžu to rovno zabaliť,“ dodal Čačko na margo výstavby Malej Európy.

Generálny riaditeľ Tatra realu: Nebudeme sa vyjadrovať

Kedy a či vôbec začne výstavba Shopping parku pri MsKC sme sa opýtali priamo generálneho riaditeľa spoločnosti Tatra real Jaroslava Šuvegu: „V tejto chvíli sme stále v procese vybavovania stavebného povolenia na projekt SHOPPING PARK ŽIAR NAD HRONOM a do nadobudnutia právoplatnosti všetkých súvisiacich povolení sa k tejto záležitosti nebudeme vyjadrovať,“ napísal nám dnes stroho.

Viac o projekte Shopping park nájdete v našom článku: Malá Európa dostala stavebné povolenie, výstavba je však otázna

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM