Katarína Reiterová Správy

Kortina bez odpadkov. Uvidíme, na ako dlho

Obyvatelia Kortiny zbierajú odpadky v tejto mestskej časti. Zaktivizovalo ich mesto. Za každý vyvezený kontajner však musia zaplatiť.

Ilustračný obrázok k článku Kortina bez odpadkov. Uvidíme, na ako dlho
Foto: Katarína Reiterová

V týchto dňoch prebieha na Kortine veľké jarné upratovanie. Priamo obyvatelia tejto časti mesta musia odpad, ktorý sa tam povaľuje, pozbierať. Za každý vyvezený kontajner však platia.Takto to na Kortine vyzeralo približne pred mesiacom: Desivé zábery z Kortíny: Toto smetisko vám zdvihne žalúdok!

Tri eurá na osobu

„Od obyvateľov Kortiny zbiera poverený pracovník po 3 eurá, ktoré budú odovzdané urbárom,“ vysvetľuje hovorca samosprávy Martin Baláž a dodáva, že mesto urbárom vystaví faktúru za vývoz komunálneho odpadu. Práve urbári totiž vlastnia väčšinu pozemkov v tejto časti mesta.

Za uloženie komunálneho odpadu z Kortiny však jeho obyvatelia platiť nemusia. „Dohodli sme sa s majiteľom skládky Jozefom Pittnerom, že za tento odpad platiť nemusíme,“ vysvetľuje hovorca a dodáva, že po skončení upratovania budú na Kortinu dovezené kontajnery na komunálny odpad, do ktorých budú môcť obyvatelia vyhadzovať smeti za poplatok. „Tiež by to mali byť tri eurá na osobu,“ dopĺňa Baláž a dodáva, že takto chce mesto zamedziť vytváraniu čiernych skládok na Kortine.

Pribudnú aj fotopasce

Ďalším spôsobom ako zamedziť tvorbe čiernych skládok je, podľa hovorcu, zvýšenie monitorovania čiernych skládok v tejto časti mesta a nastavenie fotopascí. Čierne skládky totiž na Kortine netvoria len jej obyvatelia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM