Barbara Dallosová Rôzne

Kremničan Robo (20) sa stal tretím najlepším baristom na Slovensku: Pre kávičkárov má jedinú radu

Pre kávu mal vášeň vždy. Mladý barista Róbert Palík si nedávno vyslúžil titul aj na prestížnej súťaži. Z jeho slov rýchlo pochopíte, že káva nie je len ranný nápoj, ale aj životný štýl.

Ilustračný obrázok k článku Kremničan Robo (20) sa stal tretím najlepším baristom na Slovensku: Pre kávičkárov má jedinú radu
Zdroj: Dnes24.sk

Dnes talentovaný barista Robo žije a pracuje v Banskej Bystrici. Vyrastal ale v Kremnici, kde má aj celú svoju rodinu. A niečo ho spája aj so Žiarom. Jeho kariéra totiž štartovala práve na žiarskej hotelovke.

Baristom je aj doma

Svoju zručnosť a cit pri príprave voňavého nápoja Robo predviedol aj na nedávnych Majstrovstvách Slovenska Barista 2015. Tretie miesto si v silnej konkurencii najlepších baristov krajiny vyslúžil v hlavnej kategórii – Barista. Súťaž v bratislavskej Inchebe bola pritom jeho premiérou. ,,V minulosti som sa podobnej súťaže ešte nezúčastnil, takže toto bola moja prvá skúsenosť na profi úrovni. Počas školy som síce absolvoval pár súťaží, no nikdy to nebolo nič v takomto rozmere," hovorí o cennej skúsenosti Robo.

Na otázku, či je aj súkromným baristom pre rodinu a priateľov odpovedá so úsmevom: ,,To je úplne jasné, vždy keď prídem domov do Kremnice k rodičom tak odo mňa chcú dobrú kávičku, takže sa mi stáva často že som aj taký domáci barista."

Na čom ulietava

A akú kávičku si ráno dopraje špecialista na jej prípravu? Často sa vraj rozhoduje intuitívne. ,,Samozrejme, deň bez kvalitnej kávy si už ani nedokážem predstaviť. Mám rád rôzne druhy káv, momentálne si celkom idem na filtroch čo je vlastne alternatívna príprava kávy. Najradšej ju mám u nás v kaviarni od kolegov hlavne od Maťa Karabinoša ktorý je vo filtroch jedným za najlepších na svete. Ďalej mám rád aj espresso alebo flat white, záleží na mojich pocitoch, že čo si v daný moment vychutnám," hovorí.

Rada pre kávičkárov

Aj vám sa pri čítaní zbiehajú slinky na jednu šálku? Od Roba sme chceli vedieť, aké odporúčanie by dal ako profík bežným kávičkárom. Ak aj vy teraz čakáte že zistíte, čo všetko robíte zle, zostanete prekvapení. ,,Ja sa necítim na to niekoho poučovať a dávať mu rady. Čo sa týka kávy, riadim sa jedným heslom, a to je aj jediné, čo by som komu poradil. Nech každý pije kávičku, aká mu chutí a nech pri nej zažíva emócie a príjemné chvíle s priateľmi. Lebo o tom to je," myslí si Robo.

Jeho ďalšie slová dokazujú, že baristické remeslo je skutočné umenie. ,,Ja som ešte len na začiatku tohto krásneho kávového sveta a každý deň prichádzam na nové veci, ktoré ma fascinujú a posúvajú vpred. My s kolegami v práci sa snažíme spoznávať kávu vo všetkých smeroch a zo všetkých uhlov, takže vždy máme na čom pracovať a o novinky mame vždy postarané," dodáva na koniec.

Viac fotiek z Majstrovstiev Slovenska Barista (2015) nájdete v našej fotogalérii.

Čítajte tiež: Najčastejšie chyby pri objdenávaní a pití kávy: Pozrite, čo vedia už aj mladé študentky!

Mohlo by vás zaujímať:

Káva a cukor

Čím nahradiť kávu v tehotenstve a počas dojčenia?

Foto: archív R.Palíka

Talentovaný barista Robo (20) zahviezdil aj na prestížnej súťaži
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM