Barbara Dallosová Správy

Mesto môže bytovým spoločenstvám rozdať tisíce eur: Po novom prispieva radnica aj na kamery!

O dotácie z rozpočtu mesta môžu bytové spoločenstvá požiadať už len do konca tohto mesiaca. Zisťovali sme, akú najvyššiu sumu môžu od mesta dostať na jeden projekt a aké sú podmienky.

Ilustračný obrázok k článku Mesto môže bytovým spoločenstvám rozdať tisíce eur: Po novom prispieva radnica aj na kamery!

Aj tento rok počíta radnica s tým, že pomôže bytovým spoločenstvám s financovaním projektov. Podmienkou toho, aby mesto dotácie poskytovalo, je podľa príslušného Všeobecne záväzného nariadenia (VZN) to, že sú v rozpočte mesta v danom roku schválené finančné prostriedky pre tento účel. Tie sa v mestskej kase našli a samospráva môže pomôcť zafinancovať projekty v troch oblastiach:

  • ochrana a tvorba životného prostredia,
  • obnova verejných priestranstiev,
  • ochrana vonkajších priestorov bytových domov kamerovým systémom.

Rozhodne primátor

Peniaze z rozpočtu samozrejme nedostane len tak hocikto. Na dotáciu môžu zabudnúť spoločenstvá, ktoré majú voči mestu nevyrovnané záväzky. Ostatné môžu podať žiadosť už len do konca februára.

Žiadosti, ktoré budú spĺňať všetky náležitosti ďalej poputujú na stôl Komisii pre hodnotenie projektov. Komisia zložená z poslancov MsZ a projektového manažéra mesta žiadosti posúdi najneskôr do 15.mája tohto roka. Jej odporúčania posudzuje primátor mesta, ktorý o poskytnutí dotácie rozhodne.

Koľko môžu dostať?

Koľko teda mesto prispeje na obnovu priestranstiev okolo panelákov, či nové kamerové systémy? Jednej oprávnenej osobe, teda bytovému spoločenstvu, môže byť v príslušnom roku poskytnutá na jeden projekt len jedna dotácia, a to v maximálnej výške 70 % predložených rozpočtových nákladov na projekt. Nesmie byť však vyššia ako 3 319,39 eur.

Čítajte tiež:

Daňová politika mesta na tento rok: Zinkasovať chce 2,65 milióna eur, čo spraví s dlžníkmi?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM