Barbara Dallosová Správy

Novinka na Žiarskom jarmoku: Dobroty priamo z pece, v ktorej kedysi piekli svätokrížske staré mamy!

Blížiaci sa Žiarsky jarmok s ďalšou novinkou. Priamo zo starej autentickej pece na chlieb si budeme môcť vychutnať obľúbenú stredoslovenskú špecialitu. Pripravovať ju budú vo dvore budúceho múzea.

Ilustračný obrázok k článku Novinka na Žiarskom jarmoku: Dobroty priamo z pece, v ktorej kedysi piekli svätokrížske staré mamy!
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Dlho očakávaný jarmok do nášho mesta zavíta už tento víkend. Okrem množstva stánkov, kolotočov, atrakcií, bohatého programu na pódiu či obľúbeného festivalu vína, nás tento rok čaká ešte jedna vychytávka.

Nápad, využiť priestory a vybavenie Svätokrížskeho domu počas jarmoku, skrsol už pred pár týždňami. Vtedy sa v prítomnosti primátora Petra Antala testovala historická pec na chlieb. Radnica začala zvažovať predaj podymníkov priamo z pece, z dvora Svätokrížskeho domu. Písali sme tu: V Svätokrížskom dome to rozvoniavalo, testovali starú pec: Primátor Antal prišiel so skvelým nápadom!

Podymníky budú

Myšlienka sa ujala a na 24. ročníku Žiarskeho jarmoku teda budeme môcť ochutnať originálne svätokrížske podymníky, pripravované tak, ako ich robili naši predkovia. Návštevníci dostanú nielen možnosť pochutnať si na kuchyni našich starých mám, ale zároveň po prvý raz nazrieť do dvora domu, ktorý sa má v blízkej budúcnosti premeniť na žiarske múzem.

,,Novinkou na jarmoku môžete nazrieť aj do dvora Svätokrížskeho dvora a ochutnať tradičné krížske podymníky, ktoré budú pečené vo vonkajšej peci. Svoje výrobky bude predvádzať aj pár remeselníkov," láka na novinku i primátor Antal na svojom facebooku.

Podobu múzea už poznáme

Takzvaný Svätokrížsky dom je neobývaný domček v starej časti mesta. Ten by sa mal premeniť na múzeum zachytávajúce životy starých Svätokrížanov. O zámere odkúpiť dom na tento účel informovala žiarska radnica ešte koncom minulého roka. Onedlho na to sa projektu ujali odborníci z oblasti architektúry i histórie. Tí sa majú podpísať i pod to, aby bolo naše budúce múzeum skutočne autentické.

Ako by mal Svätokrížsky dom vyzerať, si už predstaviť vieme. Pred niekoľkými týždňami zasadla odborná komisia, ktorá zo štyroch ročníkových prác študentiek architektúry vybrala jednu, podľa ktorej bude vytvorená projektová dokumentácia. Pozrite si VIZUALIZÁCIE.

Pozrite si kompletný program Žiarskeho jarmoku 2015 na hlavnom pódiu.

Čítajte tiež:

Lákadlá Žiarskeho festivalu vína: Vstup do stanu zadarmo i otváranie fliaš šabľou!

Keď burčiak stúpne do hlavy: Príhody zo žiarskeho jarmoku, na ktoré by ich aktéri radšej zabudli :)

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM