Barbara Dallosová Správy

Starosta chce odsťahovalcov prilákať naspäť do dediny: Zaberie táto atraktívna návnada?

Nie najmenšia dedinka, deliaca sa až na 17 štálov, podľa slov starostu postupne stráca obyvateľov. To by sa však malo zmeniť. Prilákať späť chce starosta najmä rodiny s deťmi.

Ilustračný obrázok k článku Starosta chce odsťahovalcov prilákať naspäť do dediny: Zaberie táto atraktívna návnada?
Zdroj: TASR

V Malej Lehote v okrese Žarnovica by chceli v nasledujúcich rokoch stavať nájomné byty. Starosta Dušan Pacalaj hovorí o 12 bytoch, podľa jeho slov už teraz má prípadných záujemcov o takéto bývanie. Ide väčšinou o ľudí pochádzajúcich z Malej Lehoty, ktorí sa však časom odsťahovali mimo obce.

,,Budeme uprednostňovať rodiny s deťmi. Výstavbou bytov potrebujeme znížiť migráciu občanov z obce, alebo ju zastaviť a poprípade ten počet občanov zvýšiť," podotkol starosta s tým, že by sa im tak podarilo zároveň zastabilizovať situáciu v materskej a základnej škole.

Nový bytový dom by mal byť dvojposchodový s obytným podkrovím. V bytovke by malo byť podľa Pacalaja šesť bytov trojizbových o výmere 66 štvorcových metrov (m2) a šesť bytov jednoizbových o výmere 33 m2. Pacalaj už má aj predstavu o tom, kde by bytový dom mal byť postavený. ,,V súčasnosti tam dochádza k jednaniu o odkúpení pozemkov, pretože čiastočne sú to pozemky obce a čiastočne sú to pozemky fyzických osôb," dodal v tejto súvislosti s tým, že je to lokalita v blízkosti centra dediny.

Výstavba nájomných domov nie je jedinou chystanou zmenou obecnej samosprávy. Tá sa pred časom podujala riešiť aj problém s ťažkou orientáciou. Návštevníci sa v komplikovane členenej dedinke neraz aj celkom stratili. Čítajte VIAC.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM